Драган Довлев (роден на 21 јуни 1970 во Охрид) — македонски театарски, филмски и телевизиски глумец. Димпломирал на Факултетот за драмски уметности во Скопје, Универзитет „Св. Кирил и Методиј“. Вработен е во Театарот за деца и младинци-Скопје.

Драган Довлев
Роден 21 јуни 1970
Охрид
Познат по улогата во:
Неверство во зимска ноќ
Занимање глумец

Театарски улоги

уреди
 • Беше еднаш на дивиот запад
 • Алиса во земјата на чудата
 • Убавицата и ѕверот
 • Пердувите на жеравот
 • Крале Марко
 • Итар Пејо
 • Девојчето и дванаесетте месеци
 • Волшебната флејта
 • Македонска приказна
 • Пуфи Паф
 • Девојчето со кибритчињата
 • Пинокио
 • Петар Пан

Телевизиски улоги

уреди
Филмографија на глумецот Драган Довлев
Год. Назив Улога
1990-ти
1993 Еурека ТВ-серија
1999 Во светот на бајките /
2000-ти
2000-2001 Во светот на бајките ТВ-серија
2004 Големата вода ТВ-филм /
2004 Неверство во зимска ноќ ТВ-филм Војникот
2006 Пусто турско ТВ-филм Тошо
2010-ти
2018 Еурека ТВ серија Таткото
2018 Сонуваме за крв и душа ТВ-филм
2019 Фамилија Марковски ТВ-серија Владо

Надворешни врски

уреди