Катина Иванова

Катина Иванова (родена во 1951 во Скопје) — македонска театарскa, филмскa и телевизискa глумица. Дипломирала на Факултетот за драмски уметности во Скопје, Универзитет „Св. Кирил и Методиј“. Од 1978 година е член на ансамблот на Македонскиот народен театар. Во 1998 година е добитник на Наградата што ја доделува часописот „Екран“ за улогата во филмот „Џипси меџик“.

Катина Иванова
Роден 1951
Скопје
Познат по улогите во:
Големи и мали
Македонски народни приказни
Вистинска љубов
Преспав
Нели ти реков
Врба
Оловна бригада
Одмазда
Џипси меџик
Наше маало
Занимање глумица

ФилмографијаУреди

1970 1980 1990 2000 2010 Укупно
долгометгражни филмови 0 5 3 2 1 11
ТВ филмови 5 1 0 2 1 9
ТВ серии 1 2 1 3 0 7
ТВ мини серии 1 0 0 0 0 1
Кратки филмови 0 0 0 0 1 1
Вкупно 7 8 4 7 3 29
Филмографија на
Год. Назив Улога
1970-те
1973. Добра долина ТВ филм /
1975. Прва вечер ТВ филм /
1975 1976. Патот кон иднината ТВ серија /
1976. Морава 76 ТВ мини серија /
1977. Големата соба ТВ филм Магда
1977. Нели ти реков ТВ филм /
1978. Белиот ѕид ТВ филм /
1980.-те
1980. Време, води ТВ-филм Коруноица
1980. Оловна бригада ТВ-филм /
1981. Бановиќ Страхиња ТВ-филм
1984. Нели ти реков ТВ-филм /
1986. Климент Охридски ТВ филм /
1987. Трст виа Скопје ТВ серија /
1987. Хај-Фај ТВ-филм /
1988. Втора смена ТВ серија Мајката на Николче
1990.-те
1993. Светлосиво ТВ-филм Слава (сегмент "Wондерфул Wорлд")
1995. Во светот на бајките ТВ серија /
1995. Ангели на отпад ТВ-филм Руска
1997. Џипси меџик ТВ-филм Ремзија
1999. Наше Маало ТВ серија Нергјуз
2000.-те
2000. Големи и мали ТВ серија Донка / Тетка Донка
2000-2001. Погрешно време ТВ серија Јајчарката
2000-2001. Светот има осум страни ТВ-серија
2001. Одмазда ТВ-филм Сопруга на Александар
2002. Држава на мртвите ТВ-филм Ристана Крањц
2002. Наше маало ТВ-серија Нергјуз
2006. Мост ТВ филм Софка
2009. Македонски народни приказни ТВ серија /
2009. Бунило ТВ филм Магдалена
2010.-те
2010. Како да ме нема ТВ-филм /
2012-2015. Македонски народни приказни ТВ-серија
2016. Вистинска љубов ТВ-филм Ружа Пинго
2016-2020. Преспав ТВ-серија Гатачката
2017. Железната приказна Краток филм Фатима
2017. Инсајдер ТВ-серија Благуна
2017. Железничка пруга ТВ-филм
2018. Еј ТВ-филм
2018. Соблекување ТВ-филм
2019. Фамилија Марковски ТВ-серија Комшивка
2019. Врба ТВ-филм Цена
2020.-те
2021. Преспав ТВ-серија Гатачка
2022-2023. Бистра вода ТВ-серија

Надворешни врскиУреди