Кирил Поп Христов

Кирил Поп Христов (р. 30 јули 1967 година во Скопје) — македонски театарски, филмски и телевизиски глумец. Дипломира на Факултетот за Драмски Уметности на отсегот за актерска игра "Св. Кирил и Методиј" во Скопје во класата на проф. Љубиша Георгиевски во 1989 година. Од 1993 година работи во Македонски народен театар во Скопје.

Кирил Поп Христов
Роден 30 јули 1967(1967-07-30)(56 г.)
Скопје, Македонија Македонија
Познат по улогите во:
Тетовирање
Македонска сага
Пикасо
Трст виа Скопје
Занимање глумец

Филмографија уреди

Година Филм Улога
1987 Пикадо ТВ-филм
1988 Марика лета со авион ТВ-филм
1990 Трст виа Скопје ТВ-серија
1991 Тетовирање ТВ-филм Исус
1991 ТВ Театар ТВ-серија
1992 Македонски народни приказни ТВ-серија
1993 Македонска сага ТВ-филм Дамјан
1994 Бумбари ТВ-серија Игор
1995 Во светот на бајките ТВ-серија
1996 Нечиста крв ТВ-филм Младич
1997 Преку езерото ТВ-филм Чувар на камп
1998 Збогум на 20-тиот век ТВ-филм
2000 Досие Скопје ТВ-серија
2002 Судијата ТВ-филм
2002 Наше маало ТВ-серија Пријателот
2005 Бал-кан-кан ТВ-филм Цоро
2006 Самитот на шаманите ТВ-филм
2007 Десет ТВ-филм Павел
2008 Убави ТВ-филм
2011 Панкот не е мртов ТВ-филм Паша
2012 Тајната на нечистата крв ТВ-серија Патријарх Димитрије
2012 Скопје ремикс ТВ-филм Глас
2018 Еј ТВ-филм Најавувачот

Надворешни врски уреди