Поврзани статии: родени на: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16, 17, 18, 19, 20, 21, 22, 23, 24, 25, 26, 27, 28, 29, 30, 31 август
Поврзани категории: родени на: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16, 17, 18, 19, 20, 21, 22, 23, 24, 25, 26, 27, 28, 29, 30, 31 август
1744  Жан Батист Ламарк — француски природнонаучник и филозоф.
1815  Ричард Хенри Дана — американски писател и адвокат.
1819  Херман Мелвиламерикански писател, есеист и поет.
1893  Александар — крал на Грција.
1899  Џими Ејнџел — американски воздухопловец.
1919  Димко Најдов — македонски револуционер.
1933  Ко Ун — јужнокорејски поет, добитник на „Златен венец“ на Струшките вечери на поезијата.
1941  Натали Делон — француска глумица.
1942  Џери Гарсија — американски рок-музичар, член на групата Грејтфул дед (Grateful Dead).
1952  Зоран Ѓинѓиќпремиер на Србија.
1953  Богдан Диклиќ — српски глумец.
1953  Роберт Креј — американски блуз-музичар.
1954  Тревор Бербик — јамајски и канадски боксер.
1960  Чак Д — американски рапер, член на групата Паблик енеми (Public Enemy).
1960  Професор Гриф — американски рапер, член на групата Паблик енеми.
1961  Дани Блинд — холандски фудбалер и тренер.
1963  Кулио — американски рапер.
1965  Сем Мендес — англиски режисер.
1967  Нехат Беќири — македонски сликар.
1976  Нванкво Кану — нигериски фудбалер.
1984  Бастијан Швајнштајгергермански фудбалер.
1984  Франческо Гаваци — италијански велосипедист.
1988  Немања Матиќ — српски фудбалер.
1993  Маријано Дијас — шпанско-доминикански фудбалер.
1994  Доменико Берарди — италијански фудбалер.