Поврзани статии: родени на: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16, 17, 18, 19, 20, 21, 22, 23, 24, 25, 26, 27, 28, 29, 30, 31 август
Поврзани категории: родени на: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16, 17, 18, 19, 20, 21, 22, 23, 24, 25, 26, 27, 28, 29, 30, 31 август
1814  Андерс Јонас Ангстремшведски физичар.
1871  Карл Либкнехтгермански револуционер.
1888  Џон Логи Бердшкотски телевизиски пионер.
1899  Алфред Џозеф Хичкоканглиски филмски режисер.
1902  Феликс Ванкелгермански инженер, пронаоѓач на вртежниот мотор.
1916  Радослав К. Петковски — македонски писател.
1926  Фидел Кастрокубански револуционер и претседател.
1931  Блаже Павловски — македонски поет.
1936  Живко Чингомакедонски писател.
1943  Роберт Хол — американски економист.
1946  Џенет Јелен — американска економистка, претседател на Системот на федерални резерви.
1952  Горица Поповиќ — српска глумица.
1956  Милан Калина — југословенски ракометар.
1959  Томас Равели — шведски фудбалски голман.
1966  Мигел Мирандафудбалски голман од Перу.
1970  Алан Ширер — англиски фудбалер.
1934  Нико Крањчар — хрватски фудбалер.
1985  Грега Боле — словенечки велосипедист.
1986  Драгица Кресоја — македонска ракометарка.
1989  Давиде Чимолаи — италијански велосипедист.
1992  Лукас Моура— бразилски фудбалер.
1995  Преснел Кимпембе— француски фудбалер.
1996  Саша Лукиќ— српски фудбалер.