9 август (родени)

Поврзани статии: родени на: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16, 17, 18, 19, 20, 21, 22, 23, 24, 25, 26, 27, 28, 29, 30, 31 август
Поврзани категории: родени на: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16, 17, 18, 19, 20, 21, 22, 23, 24, 25, 26, 27, 28, 29, 30, 31 август
„Слатки сништа“ (о. 1901) од Џон Вилијам Годвард
1386  Хенри Vанглиски крал.
1631  Џон Драјденанглиски поет.
1776  Амадео Авогадроиталијански хемичар.
1861  Џон Вилијам Годварданглиски неокласичен академски сликар.
1883  Панко Брашнаров — македонски комунист.
1912  Бојан Адамич - словенечки композитор.
1931  Марио Загало — бразилски фудбалер и тренер.
1938  Род Лејверавстралиски тенисер.
1938  Леонид Кучма — вториот украински претседател.
1939  Романо Продииталијански премиер и претседател на Европската Комисија.
1942  Џек Диџонет — американски џез-музичар.
1943  Кен Нортон — американски боксер.
1945  Ваит Насуфи — македонски писател.
1947  Рој Хоџсон — англиски фудбалер и тренер.
1953  Жан Тирол — француски економист, добитник на Нобеловата награда.
1963  Витни Хјустонамериканска пејачка и глумица.
1971  Андреј Кабанов — руски кануист-спринтер .
1972  Хуанес — колумбиски поп пејач.
1973  Филипо Инзаги — италијански фудбалер.
1985  Филипе Луис — бразилски фудбалер.
1986  Роберт Кишерловски — хрватски велосипедист.
1988  Мијушко Бојовиќ — црногорски фудбалер.
1988  Вилијан — бразилски фудбалер.