Поврзани статии: родени на: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16, 17, 18, 19, 20, 21, 22, 23, 24, 25, 26, 27, 28, 29, 30, 31 август
Поврзани категории: родени на: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16, 17, 18, 19, 20, 21, 22, 23, 24, 25, 26, 27, 28, 29, 30, 31 август
1748  Јохан Фридрих Гмелин — германски природонаучник.
1790  Ференц Келчеи — унгарски поет.
1809  Људевит Гај — хрватски јазичар.
1879  Емилијано Запатамексикански револуционер.
1901  Ернест О. Лоренсамерикански физичар и Нобелов лауреат.
1918  Никола Бадев — македонски пејач на народни песни.
1919  Дино де Лаурентиситалијански филмски продуцент.
1925  Алија Изетбеговиќпретседател на Босна и Херцеговина.
1936  Илхами Емин — македонски писател.
1937  Дастин Хофман — американски глумец.
1943  Есма Реџепова — македонска пејачка.
1944  Борис Апостолов — македонски писател.
1950  Кемал Комина — македонски поет и раскажувач.
1950  Димитрије Бужаровски — македонски композитор и музиколог.
1953  Најџел Мансел — британски автомобилист, светски првак во трките на „Формула 1“.
1955  Херберт Прохаска — австриски фудбалер.
1956  Милош Шестиќ — српски и југословенски фудбалер.
1964  Клаус Ебнер — австриски писател.
1961  Неџмедин Сулејмани — член на ОНА.
1967  Бранко Брновиќ — црногорски и југословенски фудбалер.
1979  Стипе Плетикоса — хрватски фудбалски голман.
1980  Борут Божич — словенечки велосипедист.
1981  Роџер Федерершвајцарски тенисер.
1983  Џонатан Тафра — чилеански спринт-кануист.
1987  Питер Стетина — американски велосипедист.
1991  Жоел Матип — камерунски фудбалер.
1998  Шон Мендез — канадски поп-музичар.