Поврзани статии: родени на: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16, 17, 18, 19, 20, 21, 22, 23, 24, 25, 26, 27, 28, 29, 30, 31 август
Поврзани категории: родени на: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16, 17, 18, 19, 20, 21, 22, 23, 24, 25, 26, 27, 28, 29, 30, 31 август
866  Роберт I — француски крал.
1250  Матео I Висконти — владетел на Милано.
1316  Јован — Ерл од Корнвол.
1542  Акбар Велики — владетел на Могулското Царство.
1769  Наполеон Бонапартфранцуски цар и еден од најголемите војсководци во историјата.
1771  Валтер Скотшкотски писател.
1881  Борис Мончев — македонски револуционер.
1883  Иван Мештровиќхрватски вајар.
1892  Луј де Број — француски физичар.
1904  Антон Југов — бугарски политичар.
1915  Благоја Стефановски - Гојчо — македонски револуционерен и воен раководител.
1921  Борислав Џинлески — македонски ветеринар.
1925  Оскар Питерсон — американски џез-музичар.
1926  Костис Стефанопулоспретседател на Грција.
1950  Ана — британска принцеза.
1961  Мет Џонсон — британски музичар.
1963  Владимир Петковиќ — босанско-швајцарски фудбалски тренер.
1972  Бен Афлекамерикански глумец и сценарист.
1976  Будевијн Зенден — холандски фудбалер.
1981  Џампаоло Карузоиталијански велосипедист.
1981  Брендан Хансенамерикански пливач.
1987  Михел Кредер — холандски велосипедист.
1988  Бобан Марјановиќ — српски кошаркар.