Боксот е спорт што вклучува напад и одбрана со тупаници.

Бокс
Boxing080905 photoshop.jpg
Бокс
Насоченостудирање
Земја на потеклоГрција (античко боксување)
Обединето Кралство (модерно боксување)
ОсновачРазни борци
ПотеклоНепознато
Олимписки спортОд 688 пне.

Модерен боксУреди

Во модерниот бокс, боксерите носат меки ракавици а натпреварувањето трае 12 триминутни рунди во квадрат ограден со јажиња, познат како ринг.

Боксот во Стара Грција и РимУреди

Во Стара Грција борачите користеле тесни каиши на рацете и подлактниците, додека во Рим гладијаторите на рацете користеле кожени покривачи со метални клинци (цести) и најчесто се бореле до смрт.

Боксот од 1839 година до 1904 годинаУреди

Со воведувањето на лондонските правила на рингот во 1839 г., удирањето со нога, туркањето, удирањето со глава, гризењето и удирањето под појасот, биле одстранети од стандардниот боксерски репертоар. Правилата од Квинсбери од 1867 г. барале носење ракавици, но сепак боксувањето со голи раце продолжило до 1880 г. Последниот од познатите борачи со голи раце бил Џон Л. Саливан. По Саливан, САД станале прво место по бокс, делумно поради тоа што имигрантите го обновувале влогот на боксерите. Боксот е вклучен во Олимписките игри во 1904 г.

КатегорииУреди

Денес во професионалниот бокс постојат 17 тежински класи:

 • суперлесна до 48 кг
 • јуниорска мува до 49 кг
 • мува до 51 кг
 • јуниорска бантам до 52 кг
 • бантам до 53,5 кг
 • јуниорска перолесна до 55 кг
 • перолесна до 57 кг
 • јуниорска лесна до 59 кг
 • лесна до 61 кг
 • јуниорска велтер до 63,5 кг
 • велтер до 67 кг
 • јуниорска среднотешка до 70 кг
 • среднотешка до 72,5 кг
 • суперсредна до 76 кг
 • лесно-тешка до 79 кг
 • полутешка до 86 кг
 • тешка над 86 кг

НатпреварУреди

Натпреварот може да биде добиен со нокаутирање или со соборување на еден противник со броење до 10,(КО) или со делење уверливи удари и така собирајќи што повеќе поени. Судијата, исто така, може да ја запре борбата кога еден боксер е лошо удрен (технички нокаут или ТКО) или може да го дискфалификува боксерот поради нарушување на правилата и да додели победа на неговиот противник.[1]

Боксот како тема во уметноста и во популарната култураУреди

Боксот се јавува како тема во бројни дела од уметноста и популарната култура, како:

НаводиУреди