Жан Батист Ламарк

Жан Батист Ламарк (француски: Jean-Baptiste de Lamarck; 1 август 1744 - 18 декември 1829), француски природонаучник и филозоф, основач на учењето за развитокот на живите суштества.

Портрет на Ламарк

Според Ламарк, живите суштества ја менуваат структурата и некои органи, зависно од животните потреби, а потребите се менуваат со промена на околината.

Тој беше војник, биолог и академски и рано поборник на идејата дека биолошката еволуција се случила и се одвивала во согласност со природните закони.

Ламарк се бореше во Померанецската војна (1757–62) против Прусија и му беше доделена комисија за храброст на бојното поле. Објавено во Монако, Ламарк се заинтересира за природната историја и реши да студира медицина. Се повлече од армијата откако беше повреден во 1766 година и се врати на лекарските студии. Ламарк развил посебен интерес за ботаниката, а подоцна, откако го објавил три-томното дело Флорен франшиз (1778), го стекнал членството на Француската академија на науките во 1779 година. Ламарк се вклучил во Јардин де Плантес и бил назначен за Претседател на Ботаника во 1788 година. Кога француското национално собрание го основаше музејскиот народ d'Histoire, во 1793 година, Ламарк стана професор по зоологија.

Во 1801 година, тој го објави Système des animaux sans vertèbres, голема работа за класификација на безрбетници, термин што тој го измислил. Во една публикација од 1802 година, тој стана еден од првите што го користеше терминот „биологија“ во нејзината модерна смисла. Ламарк ја продолжи својата работа како главен орган за безрбетната зоологија. Запаметен е, барем во малакологијата, како таксономест на значителен раст.

Современата ера генерално се сеќава на Ламарк за теоријата за наследство на стекнатите одлики, наречена Ламарцкизам (неточно именувано по него), меко наследство или теорија на употреба / искористување, што ја опиша во својата 1809 година Филозофија Зоологија. Сепак, идејата за меко наследство долго го вознемирува, формираше само мал елемент на неговата теорија за еволуција и во негово време беше прифатена од многу природни историчари. Придонесот на Ламарк во теоријата на еволуцијата се состоеше од првата навистина кохезивна теорија на биолошката еволуција, во која алхемиската комплексна сила ги одведуваше организмите по скалила на сложеност, а втората еколошка сила ги прилагоди во локалните средини преку употреба и злоупотреба на одликите, разликувајќи ги од други организми. Научниците дебатираа дали напредокот во областа на трансгенерациската епигенетика значи дека Ламарк бил до одреден степен точен, или не.

Поврзано уреди