Поврзани статии: родени на: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16, 17, 18, 19, 20, 21, 22, 23, 24, 25, 26, 27, 28, 29, 30, 31 август
Поврзани категории: родени на: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16, 17, 18, 19, 20, 21, 22, 23, 24, 25, 26, 27, 28, 29, 30, 31 август
1802  Нилс Хенрик Абелнорвешки математичар.
1844  Иљја Репин — руски сликар.
1850  Ги де Мопасанфранцуски писател.
1862  Џозеф МерикБританец со огромни деформитети на телото, познат како „Човекот-слон“.
1874  Весли Мичеламерикански економист.
1898  Василиј Лебедев-Кумачсоветски поет.
1906  Џон Хјустонамерикански филмски режисер.
1906  Василиј Леонтјевамерикански економист, добитник на Нобеловата награда во 1973 година.
1911  Роберт Тејлорамерикански глумец.
1930  Нил Армстронгамерикански космонаут, првиот човек што стапнал на Месечината.
1948  Реј Клеменс — англиски фудбалер.
1962  Патрик Јуингамерикански кошаркар.
1964  Зоран Сретеновиќ — српски и југословенски кошаркар и тренер.
1968  Марин Ле Пенфранцуска политичарка.
1971  Валери Карпов — руски и советски хокеар.
1975  Владимир Петриќ — српски ракометар.
1976  Дамир Скомина — словенечки фудбалски судија.
1982  Микеле Пациенца — италијански фудбалер.
1985  Саломон Калу — фудбалер од Брегот на слоновата коска.
1993  Себастијан Енао — колумбиски велосипедист.
1995  Стефано Сенси — италијански фудбалер.
2004  Гави — шпански фудбалер.