Поврзани статии: родени на: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16, 17, 18, 19, 20, 21, 22, 23, 24, 25, 26, 27, 28, 29, 30, 31 август
Поврзани категории: родени на: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16, 17, 18, 19, 20, 21, 22, 23, 24, 25, 26, 27, 28, 29, 30, 31 август
1561  Јакопо Перииталијански композитор.
1779  Јенс Јакоб Берцелиусшведски хемичар.
1847  Болеслав Прус — полски писател.
1877  Јован Скерлиќ — српски писател и книжевен критичар.
1890  Х. П. Лавкрафтамерикански писател.
1901  Салваторе Квазимодоиталијански писател.
1936  Карла Фрачи — италијанска балерина и глумица.
1937  Андреј Кончаловски — руско-американски режисер.
1941  Стеван Остоиќ — српски и југословенски фудбалер и тренер.
1942  Ајсак Хејс — американски соул-пејач.
1943  Драган Николиќ — српски глумец.
1944  Раџив Гандипремиер на Индија.
1948  Роберт Плант — британски пејач, член на рок-групата „Led Zeppelin“.
1961  Стјепан Девериќ — југословенски и хрватски фудбалер.
1964  Дино Дворник — хрватски пејач и глумец.
1965  КРС-1 — американски рапер.
1974  Ејми Адамс — американска глумица.
1980  Самуел Димуленфранцуски велосипедист.
1983  Јури Жирков — руски фудбалер.
1985  Алваро Негредо — шпански фудбалер.
1986  Даниел Мартинирски велосипедист.
1986  Дамјен Годен — француски велосипедист.
1992  Деми Ловато — американска пејачка и глумица.
1995  Магнус Ландин Јакобсен — дански ракометар.
1999  Џо Вилок — англиски фудбалер.