Поврзани статии: родени на: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16, 17, 18, 19, 20, 21, 22, 23, 24, 25, 26, 27, 28, 29, 30, 31 август
Поврзани категории: родени на: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16, 17, 18, 19, 20, 21, 22, 23, 24, 25, 26, 27, 28, 29, 30, 31 август
1530  Иван Грознируски цар.
1540  Лејди Кетрин Грејгрофица од Хартфорд.
1845  Лудвиг IIкрал на Баварија.
1903  Арпад Ело — унгарско-американски физичар.
1930  Шон Конери — шкотски глумец.
1933  Вејн Шортер — американски џез-музичар.
1934  Акбар Хашеми Рафсанџани — ирански политичар.
1936  Зилда Арнс — бразилски педијатар.
1938  Неда Лозановска — македонска поетеса.
1941  Анџело Доменгини — италијански фудбалер.
1949  Џон Севиџ — американски глумец.
1949  Џин Симонс — американски рок-гитарист и пејач.
1951  Роб Халфорд — англиски пејач, член на групата „Џудас прист“ (Judas Priest).
1955  Муса Демири — поранешен командант на ОНА.
1955  Бранислав Лечиќ — српски глумец и политичар.
1958  Тим Бартон — американски филмски режисер.
1961  Драган Илиевски — македонски писател.
1971  Антон Лазко — руски слалом-кајакар.
1983  Џовани Бернодо — француски велосипедист.
1985  Рада Манојловиќ — српска пејачка.
1989  Доминик Нерц — германски велосипедист.