Поврзани статии: родени на: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16, 17, 18, 19, 20, 21, 22, 23, 24, 25, 26, 27, 28, 29, 30, 31 август
Поврзани категории: родени на: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16, 17, 18, 19, 20, 21, 22, 23, 24, 25, 26, 27, 28, 29, 30, 31 август
1696  Махмуд Iотомански султан.
1876  Александар Белиќ — македонист и филолог.
1923  Ајк Вилијамс — американски боксер.
1924  Џејмс Болдвин — американски писател.
1926  Евдокија Фотева - Вера — македонска револуционерка.
1934  Александар Стојановиќ — македонски балетан.
1932  Питер О'Тулирски глумец.
1939  Вес Крејвенамерикански филмски режисер, еден од татковците на современиот хорор-филм.
1940  Коле Мангов — македонски поет и публицист.
1942  Изабел Аљендечилеанска писателка.
1943  Љерка Тот - Наумова — македонски поет и преведувач.
1949  Беј Дао — кинески поет, добитник на Златниот венец на Струшките вечери на поезијата.
1952  Ален Жирес — француски фудбалер.
1957  Анхел Херера Вера — кубански боксер.
1965  Рефик Шабанаџовиќ — босански и југословенски фудбалер.
1968  Штефан Ефенберг — германски фудбалер.
1969  Фернандо Коуто — португалски фудбалер.
1976  Сем Вортингтон — австралиски глумец.
1989  Матео Трентин — италијански велосипедист.
1989  Насер Чадли — белгиски фудбалер.
1994  Бруно Мендес — бразилски фудбалер.