Поврзани статии: родени на: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16, 17, 18, 19, 20, 21, 22, 23, 24, 25, 26, 27, 28, 29, 30, 31 август
Поврзани категории: родени на: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16, 17, 18, 19, 20, 21, 22, 23, 24, 25, 26, 27, 28, 29, 30, 31 август
1845  Габриел Липманфранцуски физичар, добитник на Нобеловата награда.
1860  Жил Лафоргфранцуски поет.
1867  Антонио Нобре — португалски писател.
1876  Иван Билибинруски илустратор на сказни и сценограф.
1913  Менахем Бегин — израелски политичар.
1920  Чарлс Буковскиамерикански поет и романсиер.
1929  Бил Еванс — американски џез-пијанист и композитор.
1946  Павао Павличиќ — хрватски писател.
1949  Скот Ештонамерикански рок-музичар, член на групата Стуџис (The Stooges).
1953  Миша Алексиќ — српски рок-музичар, член на групата Рибља чорба.
1958  Мадонаамерикански пејачка.
1961  Иван Пудар — хрватски фудбалски голман и тренер.
1965  Горан Баре — хрватски рок-музичар, член на групата Мајке.
1968  Матеја Свет — словенечка и југословенска скијачка.
1973  Милан Рапаиќ — хрватски фудбалер.
1974  Кристина Егерсеги — унгарска пливачка.
1981  Влатко Митков — македонски ракометар.
1981  Роке Санта Крус — парагвајски фудбалер.
1982  Џолион Лескот — англиски фудбалер.
1982  Теодор Салпаров — бугарски одбојкар.
1989  Муса Сисоко — француски фудбалер.
1992  Диего Шварцман — аргентински тенисер.
1995  Јосип Јурановиќ — хрватски фудбалер.
2001  Јаник Синер — италијански тенисер.