Поврзани статии: родени на: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16, 17, 18, 19, 20, 21, 22, 23, 24, 25, 26, 27, 28, 29, 30, 31 август
Поврзани категории: родени на: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16, 17, 18, 19, 20, 21, 22, 23, 24, 25, 26, 27, 28, 29, 30, 31 август
1503  Кристијан IIIдански крал.
1664  Рахел Рејсх — холандска сликарка.
1831  Мадам Блаватска — руска спиритуалистка.
1843  Колмар фон дер Голцгермански фелдмаршал и турски паша.
1853  Стојан Заимов — бугарски револуционер.
1884  Давид Бергелсон — советски писател.
1887  Ервин Шредингеравстриски теоретски физичар.
1905  Бане Андреев — учесник во НОБ.
1925  Норис и Рос Меквертершкотски близнаци — основачи на Гинисовата книга на рекорди.
1930  Џорџ Сорос — американски претприемач.
1930  Никола Узунов — македонски универзитетски професор, член на МАНУ.
1949  Марк Нофлер — британски гитарист.
1952  Хади Незир — македонски политичар.
1954  Франсоа Оландпретседател на Франција.
1958  Беќир Синани — поранешен член на ОНА.
1967  Емил Костадинов — бугарски фудбалер.
1971  Пит Сампрас — американски тенисер.
1973  Марк Јулиано — италијански фудбалер.
1975  Кејси Афлек — американски глумец.
1977  Ива Мајоли — хрватска тенисерка.
1982  Бобан Грнчаров — македонски фудбалер.
1983  Клас-Јан Хунтелар — холандиски фудбалер.
1988  Тиџеј ван Гардерен — американски велосипедист.
1988  Тајсон Фјури — британски боксер.
1989  Том Клеверли — англиски фудбалер.
1990  Марио Балотели — италијански фудбалер.
1991  Мадс Менса Ларсен — дански ракометар.
1996  Артур Мело — бразилски фудбалер.