Поврзани статии: родени на: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16, 17, 18, 19, 20, 21, 22, 23, 24, 25, 26, 27, 28, 29, 30, 31 август
Поврзани категории: родени на: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16, 17, 18, 19, 20, 21, 22, 23, 24, 25, 26, 27, 28, 29, 30, 31 август
1876  Маргарета Гертруда Целе — позната како Мата Хари, германска шпионка од Првата светска војна со холандско потекло.
1924  Адолф Драгичевиќ — хрватски и југословенски економист.
1932  Абебе Бикилаетиопски атлетичар, познат како „Босоногиот тркач“, освојувач на два златни олимписки медали во дисциплината маратон.
1947  Софија Ротару — советска пејачка.
1948  Драган Капичиќ — српски и југословенски кошаркар.
1954  Рајко Дујмиќ — хрватски поп-музичар, член на групата Нови фосили.
1954  Антонио Ресинес — американски глумец.
1955  Владимир Сорокин — руски писател.
1958  Златко Крмпотиќ — српски фудбалер.
1958  Брус Дикинсонанглиски рок-пејач, член на групата „Ајрон мејден“ (Iron Maiden).
1960  Дејвид Духовни — американски глумец.
1961  Елена Давидовасоветска гимнастичарка.
1966  Џими Велс — основач на Википедија.
1966  Кристин Херш — американска рок-музичарка.
1971  Грегор Фучка — словенечки и италијански кошаркар.
1972  Горан Влаовиќ — хрватски фудбалер.
1975  Шарлиз Терон — јужноафриканско-американска глумица.
1982  Јана Клочковаукраинска пливачка.
1982  Василис Спанулис — грчки кошаркар.
1983  Андриј Гривко — украински велосипедист.
1984  Стратос Перпероглу — грчки кошаркар.
1987  Фелипе Алисте Лопес — бразилски фудбалер.
1996  Дани Себалос — шпански фудбалер.