Револуција - темелна промена на власта или на државниот поредок, вообичаено извршена по насилен пат, односно преку вооружена борба. Поимот „револуција“ потекнува од латинскиот збор revolutio, што означува вртење, завртување, превртување.

Видови револуции уреди

Аристотел разликувал два вида политички револуции:[1]

 1. целосна промена на едно уредување со друго,
 2. модификација на посточекото уредување.

Позначајни револуции уреди

 
Француска револуција

Француската револуција уреди

Револуцијата од 1848 година уреди

Кинеската револуција уреди

Октомвриската револуција уреди

Кубанската револуција уреди

Револуцијата како тема во уметноста и во популарната култура уреди

 • „Ода за револуцијата“ - песна на рускиот поет Владимир Мајаковски од 1917-1918 година.[2]
 • „Револуционери на распуст“ (српски: Револуционари на распусту) - кус расказ на македонскиот писател Митко Маџунков од 1984 година.[3]
 • „Да живее револуцијата“ (Viva La Revolution) — песна на британската панк-рок група Адиктс (The Adicts) од 1981 година.[4]
 • „Револуција“ (англиски: Revolution) - композиција на англискиот гудачки квартет Баланеску (Balanescu Quartet) од 1994 година.[5]
 • „Револуција 1“ (англиски: Revolution 1) - песна на британската група Битлси од 1968 година.[6]
 • „Револуција 9“ (англиски: Revolution 9) - песна на Битлси од 1968 година.[6]
 • „Револуција 909“ (Revolution 909) - песна на француската група Дафт Панк (Daft Punk) од 1997 година.[7]
 • „Револуција“ (Revolution) - песна на американскиот продуцент Дипло (Diplo) од 2014 година.[8]
 • „Револуција“ (англиски: Revolution) — песна на јамајската реге-група Bob Marley & The Wailers од 1974 година.[9]
 • „Револуционерен блуз“ (англиски: Revolution Blues) - песна на американскиот рок-музичар Нил Јанг (Neil Young) од 1974 година.[10]
 • „Револуција“ (англиски: Revolution) - песна на британската група Калт (The Cult) од 1985 година.[11]
 • „Револуционерна генерација“ (англиски: Revolutionary Generation) - песна на американската рап-група Паблик енеми (Public Enemy) од 1990 година.[12]
 • „Тотална револуција“ — песна на словенечката панк-група Панкрти од 1980 година.[13]
 • „Револуција“ (англиски: Revolution) - песна на британската рок-група Спејсмен 3 (Spacemen 3) од 1989 година.[14]
 • „Деца на револуцијата“ (англиски: Children of the Revolution) - песна на британската група Т-Рекс (T-Rex) од 1972 година.[15]
 • „Танго револуционер“ - песна на македонската рок-група Хахаха од 2011 година.[16]
 • „Зборувајќи за револуција“ (англиски: Talkin bout a Revolution) - песна на американската пејачка Трејси Чепмен (Tracy Chapman) од 1988 година.[17]

Наводи уреди

 1. Aristotle, The Politics V. (пристапено на 15.1.2017 Архивирано на 2 мај 2013 г.)
 2. Антологија руске лирике – X-XXI век. Књига II: Прва четвртина – средина XX века (авангарда и социјалистички реализам). Београд: Paidea, 2007, стр. 151-152.
 3. Митко Маџунков, Међа света. Београд: Просвета, 1984, стр. 90.
 4. DISCOGS, The Adicts – Songs Of Praise (пристапено на 16.4.2022)
 5. DISCOGS, Balanescu Quartet* ‎– Luminitza (пристапено на 17.6.2020)
 6. 6,0 6,1 DISCOGS, The Beatles ‎– The Beatles (пристапено на 27.6.2019)
 7. YouTube, Daft Punk - Revolution 909 (Official audio) (пристапено на 4.2.2017)
 8. YouTube, Diplo - Revolution (SEAN&BOBO REMIX) (пристапено на 15.1.2017)
 9. Bob Marley & The Wailers – Natty Dread (пристапено на 9.4.2023)
 10. Discogs, Neil Young ‎– On The Beach (пристапено на 17.10.2018)
 11. YouTube, The Cult - Revolution (пристапено на 15.1.2017)
 12. DISCOGS, Public Enemy ‎– Fear Of A Black Planet (пристапено на 25.8.2019)
 13. – Dolgcajt (пристапено на 8.7.2023)
 14. YouTube, Spacemen 3 - Revolution (пристапено на 5.2.2017)
 15. YouTube, Children of the Revolution by T.REX (пристапено на 19.1.2017)
 16. www.moonleerecords.com, Xaxaxa Tango revolucioner (пристапено на 29.11.2020)
 17. YouTube, Tracy Chapman - Talkin' bout a Revolution (High Quality) (пристапено на 12.5.2017)