Радослав К. Петковски

Радослав К. Петковски (Ресен, 13 август 1916 - Охрид , 26 октомври 1955) — македонски писател.

Радослав Петкоски
Radoslav Petkoski OH.JPG
Споменик на Радослав Петкоски во Охрид (сега го нема)
Роден/а13 август 1916
Македонија Ресен, Македонија
Починат/а26 октомври 1955
Македонија Охрид, Македонија
ЗанимањеПисател

Основна тема на неговите дела е животот на луѓето што се борат за основна егзистенција.[1]

КнигиУреди

  • „Рибарот Климе“
  • „Рашанец“

ИзвориУреди

  1. Мајстор на деталот и психологијата на луѓето, Утрински весник, број 1914, понеделник, 16 октомври 2006