Џон Логи Берд (англиски: John Logie Baird) бил шкотски пронаоѓач. Во 1923 годинаго извел првиот пренос на ТВ слика, а во 1928 година, првиот прекоокеански ТВ пренос помеѓу Лондон и Хортсдејл во САД. Роден е на 13 август 1888, а починал на 14 јуни 1946 година.

Џон Логи Берд
Роден 13 август 1888
Починал
Неочекувана употреба на предлошка {{14}} - видете Предлошка:14 за детали.