Претседателот на државата е шеф на државата во земјите со републиканско уредување. Според уставните решенија во некои држави функцијата претседател е церемонијална функција, која не содржи голем број овластувања (како, на пример, во Чешка), додека во некои држави функцијата претседател носи значителни овластувања (како во Франција и Русија).

Овој серијал е дел од
темата „Политика

Системи

Портал „Политика“


Египетскиот претседател Насер во говор од 1960 година

Поврзано

уреди