Блаже Павловски бил македонски поет.[1]

Животопис уреди

Павловски е роден на 13 август 1931 година во с. Битуше, Дебарско. Починал во 1987 година. Завршил средно образование. Подолго време работел како коректор во весникот „Нова Македонија“. Автор е на книгите: Сенки на каменот (поезија, 1960), Осамени плочи (поезија, 1974), Нишан на болот (поезија, 1979).Член на Друштвото на писатели на Македонија.

Наводи уреди

  1. Македонски писатели/Macedonian writers, Друштво на писатели на Македонија, 2004, стр. 187 - 188.