Трка околу Полска 2014

Трка околу Полска 2014 — 71. издание на велосипедската етапна трка Трка околу Полска. Започнала на 3 август 2014 година во Гдањск, а завршила на 9 август 2014 година во Краков, по седум одржани етапи, вклучувајќи и еден поединечен хронометар на завршната етапа, возен низ улиците на Краков. Претставувала дваесетта трка во сезоната на Светската турнеја.

Трка околу Полска 2014
Светска турнеја на UCI 2014, трка 20 од 29
Трката на првата етапа во Гдањск
Детали за трката
Датум(и) 3 август – 9 август 2014
Етапи 7
Растојание 1.251 км
Време 30ч 16' 18" (25,679 км/ч)
Добитници на наградите
Победник  Рафал Мајка (Полска) (Тинкоф-Саксо)
Втор  Јон Изагире (Шпанија) (Мовистар Тим)
Трет  Бењат Инчаусти (Шпанија) (Мовистар Тим)

Бодовен  Јаухен Хутарович (Белорусија) (Аг2р-Ла Мондијал)
Планински  Маќеј Патерски (Полска) (ЦЦЦ-Полсат-Полковице)
Спринтерски  Матијас Крицек (Австрија) (Канондејл)
Екипен Мовистар Тим
2013
2015

Трката била освоена од Полјакот Рафал Мајка од екипата Тинкоф со 8 и 22 секунди разлика пред Шпанците Јон Изагире и Бењат Инчаусти, соодветно.[1]

Распоред

уреди
Етапа Датум Движење Растојание Вид Победник
1 3 август Гдањск до Бидгошч 226 км   рамна етапа   Јаухен Хутарович (БЛР)
2 4 август Торуњ до Варшава 226 км   рамна етапа   Петр Вакоч (ЧЕШ)
3 5 август Келце до Жешув 174 км   рамна етапа   Тео Бос (ХОЛ)
4 6 август Тарнув до Катовице 236 км   среднопланинска етапа   Јонас Вангенехтен (БЕЛ)
5 7 август Закопане до Штрбске Плесо (Словачка) 190 км   планинска етапа   Рафал Мајка (ПОЛ)
6 8 август Буковина Терма Хотел Спа до Буковина Татшањска 174 км   планинска етапа   Рафал Мајка (ПОЛ)
7 9 август Краков до Краков 25 км   поединечен хронометар   Кристоф Вандевале (БЕЛ)

Екипи

уреди

Бидејќи Трката околу Полска е настан од Светската турнеја, сите осумнаесет UCI World Tour екипи биле автоматски повикани и биле обврзани да испратат екипа. Заедно со Тим Полска — полската национална екипа — на две други екипи им биле дадени специјални покани и со тоа била создадена група од 21 екипа.

Екипи кои настапиле на трката биле:

Етапи

уреди

Етапа 1

уреди
3 август 2014 — Гдањск до Бидгошч, 226 км
Резултат од етапа 1
Возач Екипа Време
1   Јаухен Хутарович (БЛР) Аг2р-Ла Мондијал 5ч 47' 50"
2   Роман Мајкин (РУС) РусВело и.в.
3   Мануеле Мори (ИТА) Лампре-Мерида и.в.
4   Гијом Боавен (КАН) Канондејл и.в.
5   Марко Халер (АВТ) Катјуша и.в.
6   Николас Мес (БЕЛ) Омега Парма-Квик Степ и.в.
7   Борис Вале (БЕЛ) Лото-Белисол и.в.
8   Себастијан Ландер (ДАН) Ванти-Груп Гобер и.в.
9   Давиде Формоло (ИТА) Канондејл и.в.
10   Енрико Гаспарото (ИТА) Астана и.в.
Генерален пласман по етапа 1
Возач Екипа Време
1   Јаухен Хутарович (БЛР)     Аг2р-Ла Мондијал 5ч 47' 40"
2   Роман Мајкин (РУС) РусВело + 4"
3   Мануеле Мори (ИТА) Лампре-Мерида + 6"
4   Маќеј Патерски (ПОЛ)   ЦЦЦ-Полсат-Полковице + 8"
5   Матијас Крицек (АВТ) Канондејл + 8"
6   Гијом Боавен (КАН) Канондејл + 10"
7   Марко Халер (АВТ) Катјуша + 10"
8   Николас Мес (БЕЛ) Омега Парма-Квик Степ + 10"
9   Борис Вале (БЕЛ) Лото-Белисол + 10"
10   Себастијан Ландер (ДАН) Ванти-Груп Гобер + 10"

Етапа 2

уреди
4 август 2014 — Торуњ до Варшава, 226 км
Резултат од етапа 2
Возач Екипа Време
1   Петр Вакоч (ЧЕШ) Омега Парма-Квик Степ 5ч 22' 54"
2   Мајкл Метјус (АВС) Орика-ГринЕЏ + 21"
3   Борис Вале (БЕЛ) Лото-Белисол + 21"
4   Рамон Синкелдам (ХОЛ) Џајант-Шимано + 21"
5   Јаухен Хутарович (БЛР)   Аг2р-Ла Мондијал + 21"
6   Николас Мес (БЕЛ) Омега Парма-Квик Степ + 21"
7   Марко Халер (АВТ) Катјуша + 21"
8   Гијом Боавен (КАН) Канондејл + 21"
9   Лука Мезгец (СЛО) Џајант-Шимано + 21"
10   Тајлер Фарар (САД) Гармин-Шарп + 21"
Генерален пласман по етапа 2
Возач Екипа Време
1   Петр Вакоч (ЧЕШ)     Омега Парма-Квик Степ 11ч 11' 28"
2   Јаухен Хутарович (БЛР)   Аг2р-Ла Мондијал + 27"
3   Роман Мајкин (РУС) РусВело + 31"
4   Борис Вале (БЕЛ) Лото-Белисол + 33"
5   Мануеле Мори (ИТА) Лампре-Мерида + 33"
6   Маќеј Патерски (ПОЛ)   ЦЦЦ-Полсат-Полковице + 33"
7   Матијас Крицек (АВТ) Канондејл + 35"
8   Николас Мес (БЕЛ) Омега Парма-Квик Степ + 37"
9   Марко Халер (АВТ) Катјуша + 37"
10   Гијом Боавен (КАН) Канондејл + 35"

Етапа 3

уреди
5 август 2014 — Келце до Жешув, 174 км
Резултат од етапа 3
Возач Екипа Време
1   Тео Бос (ХОЛ) Белкин Про Сајклинг 3ч 39' 27"
2   Лука Мезгец (СЛО) Џајант-Шимано и.в.
3   Мајкл Метјус (АВС) Орика-ГринЕЏ и.в.
4   Сака Модоло (ИТА) Лампре-Мерида и.в.
5   Тор Хушовд (НОР) Ванти-Груп Гобер и.в.
6   Тајлер Фарар (САД) Гармин-Шарп и.в.
7   Јаухен Хутарович (БЛР) Аг2р-Ла Мондијал и.в.
8   Јонас Вангенехтен (БЕЛ) Лото-Белисол и.в.
9   Давиде Аполонио (ИТА) Аг2р-Ла Мондијал и.в.
10   Роберт Ферари (ИТА) Лампре-Мерида и.в.
Генерален пласман по етапа 3
Возач Екипа Време
1   Петр Вакоч (ЧЕШ)     Омега Парма-Квик Степ 14ч 50' 55"
2   Јаухен Хутарович (БЛР)   Аг2р-Ла Мондијал + 27"
3   Тео Бос (ХОЛ) Белкин Про Сајклинг + 27"
4   Роман Мајкин (РУС) РусВело + 31"
5   Лука Мезгец (СЛО) Џајант-Шимано + 31"
6   Борис Вале (БЕЛ) Лото-Белисол + 33"
7   Мануеле Мори (ИТА) Лампре-Мерида + 33"
8   Маќеј Патерски (ПОЛ)   ЦЦЦ-Полсат-Полковице + 35"
9   Матијас Крицек (АВТ) Канондејл + 35"
10   Гжегож Стемпњак (ПОЛ) ЦЦЦ-Полсат-Полковице + 37"

Етапа 4

уреди
6 август 2014 — Тарнув до Катовице, 236 км
Резултат од етапа 4
Возач Екипа Време
1   Јонас Вангенехтен (БЕЛ) Лото-Белисол 5ч 43' 29"
2   Јакопо Гварниери (ИТА) Астана и.в.
3   Лука Мезгец (СЛО) Џајант-Шимано и.в.
4   Сака Модоло (ИТА) Лампре-Мерида и.в.
5   Јаухен Хутарович (БЛР)   Аг2р-Ла Мондијал и.в.
6   Давиде Аполонио (ИТА) Аг2р-Ла Мондијал и.в.
7   Рајмонд Кредер (ХОЛ) Гармин-Шарп и.в.
8   Никијас Арнт (ГЕР) Џајант-Шимано и.в.
9   Николас Мес (БЕЛ) Омега Парма-Квик Степ и.в.
10   Стил фон Хоф (АВС) Гармин-Шарп и.в.
Генерален пласман по етапа 4
Возач Екипа Време
1   Петр Вакоч (ЧЕШ)   Омега Парма-Квик Степ 20ч 34' 24"
2   Матијас Крицек (АВТ)   Канондејл + 26"
3   Јаухен Хутарович (БЛР)   Аг2р-Ла Мондијал + 27"
4   Тео Бос (ХОЛ) Белкин Про Сајклинг + 27"
5   Лука Мезгец (СЛО) Џајант-Шимано + 27"
6   Јонас Вангенехтен (БЕЛ) Лото-Белисол + 27"
7   Роман Мајкин (РУС) РусВело + 31"
8   Борис Вале (БЕЛ) Лото-Белисол + 33"
9   Мануеле Мори (ИТА) Лампре-Мерида + 33"
10   Маќеј Патерски (ПОЛ) ЦЦЦ-Полсат-Полковице + 35"

Етапа 5

уреди
7 август 2014 — Закопане до Штрбске Плесо (Словачка), 190 км
Резултат од етапа 5
Возач Екипа Време
1   Рафал Мајка (ПОЛ) Тинкоф-Саксо 4ч 30' 38"
2   Бењат Инчаусти (ШПА) Мовистар Тим и.в.
3   Јон Изагире (ШПА) Мовистар Тим и.в.
4   Џанлука Брамбила (ИТА) Омега Парма-Квик Степ и.в.
5   Варан Баргиј (ФРА) Џајант-Шимано и.в.
6   Самуел Санчес (ШПА) Ванти-Груп Гобер и.в.
7   Давиде Формоло (ИТА) Канондејл и.в.
8   Ларс Петер Нордхауг (НОР) Белкин Про Сајклинг и.в.
9   Андреј Амадор (КРИ) Мовистар Тим и.в.
10   Пшемислав Њемјец (ПОЛ) Лампре-Мерида и.в.
Генерален пласман по етапа 5
Возач Екипа Време
1   Петр Вакоч (ЧЕШ)   Омега Парма-Квик Степ 25ч 05' 28"
2   Рафал Мајка (ПОЛ) Тинкоф-Саксо + 1"
3   Бењат Инчаусти (ШПА) Мовистар Тим + 5"
4   Јон Изагире (ШПА) Мовистар Тим + 7"
5   Давиде Формоло (ИТА) Канондејл + 11"
6   Џампаоло Карузо (ИТА) Катјуша + 11"
7   Марек Руткјевич (ПОЛ) ЦЦЦ-Полсат-Полковице + 11"
8   Петер Велитс (СВК) Ванти-Груп Гобер + 11"
9   Андреј Амадор (КРИ) Мовистар Тим + 11"
10   Роберт Гесинк (ХОЛ) Белкин Про Сајклинг + 11"

Етапа 6

уреди
8 август 2014 — Буковина Терма Хотел Спа до Буковина Татшањска, 174 км
Резултат од етапа 6
Возач Екипа Време
1   Рафал Мајка (ПОЛ) Тинкоф-Саксо 4ч 40' 58"
2   Бењат Инчаусти (ШПА) Мовистар Тим + 10"
3   Јон Изагире (ШПА) Мовистар Тим + 10"
4   Кристоф Риблон (ФРА) Аг2р-Ла Мондијал + 19"
5   Пшемислав Њемјец (ПОЛ) Лампре-Мерида + 20"
6   Ваут Пулс (ХОЛ) Омега Парма-Квик Степ + 20"
7   Варан Баргиј (ФРА) Џајант-Шимано + 20"
8   Роберт Гесинк (ХОЛ) Белкин Про Сајклинг + 20"
9   Џампаоло Карузо (ИТА) Катјуша + 20"
10   Џанлука Брамбила (ИТА) Омега Парма-Квик Степ + 26"
Генерален пласман по етапа 6
Возач Екипа Време
1   Рафал Мајка (ПОЛ)   Тинкоф-Саксо 29ч 46' 17"
2   Бењат Инчаусти (ШПА) Мовистар Тим + 18"
3   Јон Изагире (ШПА) Мовистар Тим + 22"
4   Кристоф Риблон (ФРА) Аг2р-Ла Мондијал + 39"
5   Џампаоло Карузо (ИТА) Катјуша + 40"
6   Роберт Гесинк (ХОЛ) Белкин Про Сајклинг + 40"
7   Варан Баргиј (ФРА) Џајант-Шимано + 40"
8   Пшемислав Њемјец (ПОЛ) Лампре-Мерида + 40"
9   Џанлука Брамбила (ИТА) Омега Парма-Квик Степ + 46"
10   Марек Руткјевич (ПОЛ) ЦЦЦ-Полсат-Полковице + 47"

Етапа 7

уреди
9 август 2014 — Краков до Краков, 25 км, поединечен хронометар (ITT)
Резултат од етапа 7
Возач Екипа Време
1   Кристоф Вандевале (БЕЛ) Трек Фактори Рејсинг 29' 18"
2   Адријано Малори (ИТА) Мовистар Тим + 3"
3   Стив Камингс (ВБР) Ванти-Груп Гобер + 10"
4   Стив Морабито (ШВА) Ванти-Груп Гобер + 20"
5   Горка Изагире (ШПА) Мовистар Тим + 22"
6   Дарио Каталдо (ИТА) Тим Скај + 28"
7   Јон Изагире (ШПА) Мовистар Тим + 29"
8   Боб Јунгелс (ЛУК) Трек Фактори Рејсинг + 34"
9   Кристоф Риблон (ФРА) Аг2р-Ла Мондијал + 38"
10   Мајкл Метјус (АВС) Орика-ГринЕЏ + 38"
Генерален пласман по етапа 7
Возач Екипа Време
1   Рафал Мајка (ПОЛ)   Тинкоф-Саксо 30ч 16' 18"
2   Јон Изагире (ШПА) Мовистар Тим + 8"
3   Бењат Инчаусти (ШПА) Мовистар Тим + 22"
4   Кристоф Риблон (ФРА) Аг2р-Ла Мондијал + 34"
5   Пшемислав Њемјец (ПОЛ) Лампре-Мерида + 1' 20"
6   Андреј Амадор (КРИ) Мовистар Тим + 1' 21"
7   Филип Дејгнан (ИРС) Тим Скај + 1' 24"
8   Роберт Гесинк (ХОЛ) Белкин Про Сајклинг + 1' 41"
9   Доминик Нерц (ГЕР) Ванти-Груп Гобер + 1' 42"
10   Петр Вакоч (ЧЕШ) Омега Парма-Квик Степ + 1' 49"

Поредок

уреди
Етапа Победник Генерален пласман
 
Планински пласман
 
Бодовен пласман
 
Пласман на најактивен возач
 
Екипен пласман
1 Јаухен Хутарович Јаухен Хутарович Маќеј Патерски Јаухен Хутарович Жими Енжулвент Омега Парма-Квик Степ
2 Петр Вакоч Петр Вакоч Петр Вакоч
3 Тео Бос
4 Јонас Вангенехтен Матеуш Тачак Матијас Крицек
5 Рафал Мајка Маќеј Патерски Мовистар Тим
6 Рафал Мајка Рафал Мајка
7 Кристоф Вандевале
На крај Рафал Мајка Маќеј Патерски Јаухен Хутарович Матијас Крицек Мовистар Тим
Забелешки
  • На етапата 2, Роман Мајкин, кој бил втор во бодовниот пласман, ја носел белата маичка, бидејќи Јаухен Хутарович (на првото место) ја носел жолтата маичка како предводник на генералниот пласман.
  • На етапите 3 и 4, Жими Енжулвент, кој бил втор во пласманот за најактивен возач, ја носел сината маичка, бидејќи Петр Вакоч (на првото место) ја носел жолтата маичка како предводник на генералниот пласман.

Наводи

уреди
  1. „Трка околу Полска: Мајка ја обезбеди победата на трката“. Cycling News. Future Publishing. 9 август 2014. Посетено на 10 август 2014.

Надворешни врски

уреди