Грб
Грбот на Катовице

Катовице (полски: Katowice, германски Kattowitz) е град во Полска, административен центар на Шлеското Војводство. Ужива градски права од 1865. Помеѓу 1953-1956 Катовице се викал „Сталиногрод“ (бил преименуван од комунистите). Населението брои 303.314 (2014) жители. Градот се наоѓа во јужна Полска на реките Клодница и Рава. Градоначалинк е Пјотр Ушок. Во минатото овој град ѝ припаѓал на Германија. Градот има еден мал аеродром, Аеродром Мучовјец. Катовице се одликува со најразлична архитектура со историски и современи стилови. Градот историски вил центар на рударството на јаглен и металургијата.

Поглед кон трговски ценар во градот
 
Катовичките окрузи

I. Град

 • 1. Сродмјесцие
 • 2. Кошутка
 • 3. Богучице
 • 4. Осједле Падеревскјего - Мучовјец

II. Северноградие

 • 5. Залеже
 • 6. Осједле Витоса
 • 7. Осједле Тисјанклеција
 • 8. Данб
 • 9. Велновјец - Јозефовјец

III. Западноградие

 • 10. Лигота - Паневники
 • 11. Бринов - Осједеле Зрзебњока
 • 12. Вринов - Заленска Халда

IV. Источноградие

 • 13. Заводѕие
 • 14. Данбровка Мала
 • 15. Шопјенице - Буровјец
 • 16. Јанов - Никишовјец
 • 17. Гишовјец

V. Јужноградие

 • 18. Мурцки
 • 19. Пјотровице - Очојец
 • 20. Зарзече
 • 21. Костучна
 • 22. Подлесие

Познати луѓе од Катовице

уреди
 
Шлески музеј, Катовице

Побратимени градови

уреди

Надворешни врски

уреди