Антарктички договор

Антарктичкиот договор и сродните договори, колективно познати како Антарктички договорен систем (АДС) — договори кои ги регулираат меѓународните односи во однос на Антарктикот, единствениот континент на Земјата без домородно човечко население. Тоа бил првиот договор за контрола на оружјето, воспоставен за време на Студената војна, издвојувајќи го континентот како научен резерват, воспоставувајќи слобода на научно истражување и забранувајќи воена активност; за целите на системот на договори, Антарктикот е дефиниран како сите копнени и ледени гребени јужно од 60°С географска ширина. Од септември 2004 година, Секретаријатот на Договорот за Антарктикот, кој го спроведува системот на договори, е со седиште во Буенос Аирес, Аргентина.[3]

Антарктички договорен систем
Антарктички договор
француски: Traité sur l'Antarctique
руски: Договор об Антарктике
шпански: Tratado Antártico
{{{image_alt}}}
ТипКондоминиум
Потпишан1 декември 1959[1]
МестоВашингтон, САД
На сила од23 јуни 1961
УсловРатификација на сите 12 потписници
Потписници12[2]
Странки54[2]
ЧуварФедерална влада на САД[2]
ЈазициАнглиски, француски, руски и шпански
Целосен текст
Антарктички договор на Викиизвор
Сателитска композитна слика на Антарктикот

Главниот договор бил отворен за потпишување на 1 декември 1959 година, а официјално стапил во сила на 23 јуни 1961 година [4] Првичните потписници биле 12-те земји активни на Антарктикот за време на Меѓународната геофизичка година (МГГ) 1957-58: Аргентина, Австралија, Белгија, Чиле, Франција, Јапонија, Нов Зеланд, Норвешка, Јужна Африка, Советскиот Сојуз, Обединетото Кралство., и САД. Овие земји имале воспоставено над 55 истражувачки станици на Антарктикот за МГГ, а последователното објавување на договорот се сметало за дипломатски израз на оперативната и научната соработка што била постигната. Од 2019 година, договорот има 54 страни.[2]

Историја уреди

1940-тите уреди

По Втората светска војна, САД размислувале да воспостават претензии на Антарктикот. Од 26 август 1946 година, па сè до почетокот на 1947 година, била извршена операцијата „Хајгџамп“, најголемата воена експедициска сила што САД некогаш ја испратиле на Антарктикот, составена од 13 бродови, 4.700 мажи и бројни воздушни уреди.[5] Нејзините цели биле обука на воен персонал и тестирање на материјал во услови на екстремен студ за хипотетичка војна на Антарктикот.

На 2 септември 1947 година, квадрантот на Антарктикот за кој биле заинтересирани Соединетите Американски Држави (помеѓу 24° и 90 ° западен меридијан) бил вклучен како дел од безбедносната зона на Меѓуамериканскиот договор за реципрочна помош, обврзувајќи ги своите членови да ја бранат во случај на надворешна агресија.

Во август 1948 година, Соединетите Американски Држави предложиле Антарктикот да биде под старателство на Обединетите нации, како територија на доверба со која управуваат Аргентина, Австралија, Чиле, Франција, САД, Обединетото Кралство и Нов Зеланд. Оваа идеја била отфрлена од Аргентина, Австралија, Чиле, Франција и Норвешка. Пред одбивањето, на 28 август 1948 година, Соединетите Американски Држави им предложиле на земјите баратели некаква форма на интернационализација на Антарктикот, а тоа било поддржано од Обединетото Кралство. Чиле одговорил со презентирање на план за суспендирање на сите барања на Антарктикот за пет до десет години, додека преговарал за конечно решение, но тоа не наишло на прифаќање.

Во 1950 година, интересот на САД да го држат Советскиот Сојуз подалеку од Антарктикот бил фрустриран, кога Советите ги информирале државите кои барале дека нема да прифатат никаков договор на Антарктикот во кој тие не се застапени. Стравот дека СССР ќе реагира со преземање територијални претензии, доведувајќи ја Студената војна на Антарктикот, ги натерало Соединетите Американски Држави да не преземаат ништо.[5]

Меѓународни судири уреди

Различни меѓународни судири го мотивирале создавањето договор за Антарктикот.[6]

Некои инциденти се случиле за време на Втората светска војна, а нов се случил во заливот Хоуп на 1 февруари 1952 година, кога аргентинската војска испукала предупредувачки истрели кон група Британци. Одговорот на Обединетото Кралство бил испражање воен брод кој слетал со маринци на местото на настанот на 4 февруари [7] Во 1949 година, Аргентина, Чиле и Обединетото Кралство потпишале Тројна поморска декларација со која се обврзале да не испраќаат воени бродови јужно од 60-тиот паралелен југ, која се обновувала секоја година до 1961 година кога се сметало дека е непотребна кога договорот стапил на сила. Оваа трипартитна декларација била потпишана по тензијата настаната кога Аргентина испратила флота од осум воени бродови на Антарктикот во февруари 1948 година.[8]

На 17 јануари 1953 година, Аргентина повторно го отворила засолништето на поручникот Ласала на островот Дисепшен, оставајќи наредник и каплар во аргентинската морнарица. На 15 февруари, во инцидентот на островот Дисепшен, 32 кралски маринци пристигнале од британскиот брод ХМС Снајп вооружени со митралези, пушки и солзавец заробувајќи ги двајцата аргентински морнари. Аргентинското засолниште и блиското ненаселено засолниште на Чиле биле уништени, а аргентинските морнари биле доставени на брод од таа земја на 18 февруари на островите Јужна Џорџија.[9] Британски одред останал три месеци на островот додека бродот патролирал во нејзините води до април.

На 4 мај 1955 година, Обединетото Кралство поднел две тужби, соодветно против Аргентина и Чиле, пред Меѓународниот суд на правдата за да ги прогласи за неважечки на барањата за суверенитетот на двете земји над Антарктикот и под Антарктикот. На 15 јули 1955 година, чилеанската влада ја отфрлила јурисдикцијата на судот во тој случај, а на 1 август тоа го сторила и аргентинската влада, па на 16 март 1956 година тужбите биле затворени.[10][11]

Во 1956 и 1958 година, Индија неуспешно се обидела да го донесе прашањето на Антарктикот на Генералното собрание на Обединетите нации.[5]

Меѓународна геофизичка година уреди

Во 1950 година, Меѓународниот совет на научни синдикати (ICSU) разговарал за можноста за одржување на трета Меѓународна поларна година. На предлог на Светската метеоролошка организација, идејата за меѓународна поларна година била проширена на целата планета, со што се создала Меѓународна геофизичка година која се одржала помеѓу 1 јули 1957 година и 31 декември 1958 година. На овој настан учествувале 66 земји. На состанокот на Меѓународниот совет на научни синдикати во Стокхолм од 9 до 11 септември 1957 година, било одобрено создавањето на Специјален комитет за истражување на Антарктикот (SCAR), поканувајќи ги дванаесетте земји кои спроведуваат истраги на Антарктикот да испратат делегати да го интегрираат комитетот, со цел размена на научни информации меѓу нејзините членови во врска со Антарктикот. SCAR подоцна бил преименуван во Научен комитет за истражување на Антарктикот.

И Аргентина и Чиле изјавиле дека истражувањата извршени на континентот за време на Меѓународната геофизичка година нема да им дадат никакви територијални права на учесниците и дека објектите што биле подигнати во текот на таа година треба да бидат демонтирани на крајот од неа. Меѓутоа, во февруари 1958 година, САД предложиле истрагите на Антарктикот да се продолжат за уште една година, а Советскиот Сојуз објавил дека ќе ги задржи своите научни бази додека не се завршат студиите што се спроведуваат.

Преговори за договорот уреди

Научните бази ја зголемиле меѓународната тензија во врска со Антарктикот. Опасноста од ширење на Студената војна на тој континент го натерало претседателот на Соединетите Американски Држави, Двајт Д. Ајзенхауер, да свика Конференција на Антарктикот на дванаесетте земји активни на Антарктикот за време на Меѓународната геофизичка година, да потпише договор. Во првата фаза, претставниците на дванаесетте нации се состанале во Вашингтон, кои се состанале на шеесет сесии помеѓу јуни 1958 и октомври 1959 година за да ја дефинираат основната преговарачка рамка. Сепак, не бил постигнат консензус за прелиминарниот нацрт. Во втората фаза се одржала конференција на највисоко дипломатско ниво од 15 октомври до 1 декември 1959 година, кога бил потпишан договорот. Централните идеи со целосно прифаќање биле слободата на научните истражувања на Антарктикот и мирното користење на континентот. Имало и консензус за демилитаризација и одржување на статус кво.

Позициите на Соединетите Американски Држави, Советскиот Сојуз, Обединетото Кралство и Нов Зеланд се совпаднале при формирањето на меѓународна администрација за Антарктикот, предлагајќи таа да биде во рамките на Обединетите нации. Австралија и Обединетото Кралство изразиле потреба од инспекции од набљудувачи, а Британците исто така предложиле употреба на воен персонал за логистички функции. Аргентина предложила да се забранат сите атомски експлозии на Антарктикот, што предизвикало криза што траела до последниот ден од конференцијата, бидејќи САД, заедно со другите земји, имале намера да ги забранат само оние што биле направени без претходна најава и без претходна консултација. Поддршката на СССР и Чиле за аргентинскиот предлог конечно ги натерало САД да го повлечат своето противење.

Потпишувањето на договорот бил првиот договор за контрола на оружјето што се случило во рамките на Студената војна, а земјите учеснички успеале да избегнат интернационализација на суверенитетот на Антарктикот.

Други договори уреди

 
Отстранувањето на отпадот со едноставно фрлање на брегот, како што е прикажано на руската станица Белингсхаузен на островот Крал Џорџ во 1992 година, повеќе не е дозволено со Протоколот за заштита на животната средина.

Други договори – околу 200 препораки усвоени на консултативни состаноци на договорот и ратификувани од владите - вклучуваат:

Билатерални договори уреди

 • Размена на белешки што претставува договор меѓу владите на Австралија, Нов Зеланд и Обединетото Кралство на Велика Британија и Северна Ирска, и Владата на Француската Република, во врска со воздушната пловидба на Антарктикот (Париз, 25 октомври 1938 година) [13]
 • Договор помеѓу Владата на Австралија и Владата на Француската Република за соработка во поморските области во непосредна близина на француските јужни и антарктички територии (TAAF), островот Херд и островите Мекдоналд (Канбера, 24 ноември 2003 година) [14]
 • Договор за кооперативно спроведување на законите за рибарство помеѓу Владата на Австралија и Владата на Француската Република во поморските области во непосредна близина на француските јужни и антарктички територии, островот Херд и островите Мекдоналд (Париз, 8 јануари 2007 година) [15]

Состаноци уреди

Годишните консултативни состаноци на Антарктичкиот договор (ATCM) на Антарктичкиот договор се меѓународниот форум за администрација и управување со регионот. Само 29 од 54 страни во договорите имаат право да учествуваат во одлучувањето на овие состаноци, иако на другите 25 сè уште им е дозволено да присуствуваат. Учесници во донесувањето одлуки се Консултативните страни и, покрај 12-те оригинални потписнички, вклучително и 17 земји кои го покажале својот интерес за Антарктикот со вршење значителна научна активност таму.[16] Договорот за Антарктикот, исто така, има Специјални консултативни состаноци за антарктичкиот договор (SATCM), кои обично се свикуваат за да се третираат поважни теми, но се поретки и состаноци на експерти.[17]

Партии уреди

 
Карта на истражувачки станици и територијални претензии на Антарктикот (2002)
 
  Страните со консултантски статус поднесуваат барање до Антарктичка територија
  Страни со консултантски статус го задржуваат правото да поднесат територијално барање
  Други страни со консултантски статус
  Страни без консултантски статус
  Непартиски земји-членки и набљудувачи на ОН

Од 2019 година, има 54 држави-членки на договорот,[2] од кои 29, вклучувајќи ги и сите 12 оригинални потписнички на договорот, имаат консултативен (гласачки) статус.[18] Консултативните членови ги вклучуваат 7-те земји кои тврдат дека делови од Антарктикот се нивна територија. 47-те земји кои не поднесуваат тужби не ги признаваат барањата на другите. 40 страни од Антарктичкиот договор го ратификувале и „Протоколот за заштита на животната средина кон Договорот за Антарктикот“.[19]

Земја[2][18][20][21] Дата Ратификација Статус[18][21] Забелешка
  Аргентина (побарување)* 1 декември 1959 23 јуни 1961 23 јуни 1961
  Австралија (побарување) 1 декември 1959 23 јуни 1961 23 јуни 1961
  Австрија Не

25 август 1987

Не
  Белорусија Не 27 декември 2006 Не
  Белгија 1 декември 1959 26 јули 1960 23 јуни 1961
  Бразил (неофицијално побарување) Не 16 мај 1975 27 септември 1983
  Бугарија Не 11 септември 1978 5 јуни 1998
  Канада Не 4 мај 1988 Не
  Чиле (побарување)* 1 декември 1959 23 јуни 1961 23 јуни 1961
  Кина Не 8 јуни 1983 17 октомври 1985
  Колумбија Не 31 јануари 1989 Не
  Куба Не 16 август 1984 Не
  Чешка Не 1 јануари 1993 1 април 2014 Наследник на   Чехословачка, која се приклучила на 14 јуни 1962.[22]
  Данска Не 20 мај 1965 Не
  Еквадор Не 15 септември 1987 19 ноември 1990
  Естонија Не 17 мај 2001 Не
  Финска Не 15 мај 1984 20 октомври 1989
  Франција (побарување) 1 декември 1959 16 септермври 1960 23 јуни 1961
  Германија (историско побарување) Не 5 февруари 1979 3 март 1981 Ratified as   Западна Германија.

  Источна Германија исто така пристапено на 19 ноември 1974 година, и доби консултативен статус на 5 октомври 1987 година, пред нејзиното обединување со Западна Германија.[21][23]

  Грција Не 8 јануари 1987 Не
  Гватемала Не 31 јули 1991 Не
  Унгарија Не 27 јануари 1984 Не
  Исланд Не 13 октомври 2015[24] Не
  Индија Не 19 август 1983 12 септември 1983
  Италија Не 18 март 1981 5 октомври 1987
  Јапонија (историско побарување) 1 декември 1959 4 август 1960 23 јуни 1961
  Казахстан Не 27 јануари 2015 Не
  Малезија Не 31 октомври 2011 Не
  Монако Не 31 мај 2008 Не
  Монголија Не 23 март 2015 Не
  Холандија Не 30 март 1967 19 ноември 1990
  Нов Зеланд (побарување) 1 декември 1959 1 ноември 1960 23 јуни 1961
  Северна Кореја Не 21 јануари 1987 Не
  Норвешка (побарување) 1 декември 1959 24 август 1960 23 јуни 1961
  Пакистан Не 1 март 2012 Не
  Папуа Нова Гвинеја Не 16 март 1981 Не Наследник на   Австралија. Во сила од нивната независност во септември 1975.[25]
  Перу Не 10 април 1981 9 октомври 1989
  Полска Не 8 јуни 1961 29 јули 1977
  Португалија Не 29 јануари 2010 Не
  Романија Не 15 септември 1971 Не
  Русија 1 декември 1959 2 ноември 1960 23 јуни 1961 Потписник како   СССР.[26]
  Словачка Не 1 јануари 1993 Не Наследник на   Чехословачка, до кој пристапи на 14 јуни, 1962.[27]
  Словенија Не 22 април 2019 Не
  ЈАР[28] 1 декември 1959 21 јуни 1960 23 јуни 1961
  Јужна Кореја Не 28 ноември 1986 9 октомври 1989
  Шпанија Не 12 март 1982 21 септември 1988
  Шведска Не 24 април 1984 21 септември 1988
  Швајцарија Не 15 ноември 1990 Не
  Турција Не 24 јануари 1996 Не
  Украина Не 28 октомври 1992 4 јуни 2004
  Обединето Кралство (побарување)* 1 декември 1959 31 мај 1960 23 јуни 1961
  САД 1 декември 1959 18 август 1960 23 јуни 1961
  Уругвај Не 11 јануари 1980 17 октомври 1985
  Венецуела Не 24 мај 1999 Не

* Има преклопувачко побарување со уште еден или двајца баратели.
Го задржа правото да поднесе барање.

Секретаријат уреди

Секретаријатот на Антарктичкиот договор е основан во Буенос Аирес, Аргентина во септември 2004 година од страна на Консултативниот состанок на Антарктичкиот договор (ATCM). Јан Хубер (Холандија) бил прв извршен секретар пет години до 31 август 2009 година. Него на 1 септември 2009 година го наследил Манфред Рајнке (Германија). Тој бил наследен од Алберт Луберас (Уругвај), кој бил избран во јуни 2017 година на 40-тиот Консултативен договор на Антарктикот во Пекинг, Кина.

Задачите на Секретаријатот на Договорот за Антарктикот може да се поделат на следниве области:

 • Поддршка на годишниот Консултативен состанок на Антарктичкиот договор (ATCM) и состанокот на Комитетот за заштита на животната средина (CEP).
 • Олеснување на размената на информации меѓу страните што се бараат во Договорот и Протоколот за животна средина.
 • Собирање, складирање, средување и објавување на документите на ATCM.
 • Обезбедување и ширење информации од јавен карактер за системот на Антарктичкиот договор и активностите на Антарктикот.

Правен систем уреди

Антарктикот моментално нема постојано население и затоа нема државјанство ниту влада. Персоналот присутен на Антарктикот во секое време е секогаш граѓани или државјани на некој суверенитет надвор од Антарктикот, бидејќи не постои суверенитет на Антарктикот. Поголемиот дел од Антарктикот е претенден од една или повеќе земји, но повеќето земји експлицитно не ги признаваат тие тврдења. Областа на копното помеѓу 90. западен меридијан и 150 западен меридија е единствената голема земја на Земјата што не ја бара ниту една земја.[29] До 2015 година, внатрешноста на норвешкиот сектор, чиј обем никогаш не бил официјално дефиниран,[30] се сметал за неподигнат. Таа година, Норвешка официјално полагала право на областа помеѓу нејзината Земја на кралицата Мод и Јужниот пол.[31]

Владите кои се страни на Антарктичкиот договор и неговиот Протокол за заштита на животната средина ги спроведуваат членовите од овие договори и одлуките донесени според нив, преку националните закони. Овие закони генерално важат само за нивните граѓани, каде и да се наоѓаат на Антарктикот, и служат за спроведување на консензусните одлуки на консултативните страни: за кои активности се прифатливи, за кои области се потребни дозволи за влез, кои процеси на оцена на влијанието врз животната средина мора да претходат на активностите., и така натаму. Договорот за Антарктикот често се смета дека претставува пример на принципот за заедничко наследство на човештвото.[32]

Австралија уреди

 
Оваа корица од 1959 година го одбележало отворањето на поштата Вилкс на австралиската антарктичка територија.

Бидејќи назначувањето на Австралиска Антарктичката Територија датира пред потпишувањето на Антарктичкиот договор, австралиските закони кои се однесуваат на Антарктикот датираат од повеќе од две децении пред ерата на Антарктичкиот договор. Во однос на кривичното право, законите што важат за територијата на заливот Џервис (која ги следи законите на австралиската престолнинска територија) важат и за австралиската антарктичка територија. Клучното австралиско законодавство кое ги применува одлуките на Антарктичкиот договор ги вклучува Законот за договор за Антарктикот од 1960 година, Законот за договор за Антарктикот (заштита на животната средина) од 1980 година и Законот за зачувување на морски живи ресурси на Антарктикот од 1981 година.[33]

САД уреди

Законот на Соединетите Американски Држави, вклучувајќи одредени кривични дела од или против државјани на САД, како што е убиството, може да се применува на области кои не се под јурисдикција на други земји. За таа цел, САД сега стационираат специјални заменици на американските маршали на Антарктикот за да обезбедат присуство на органите на редот.[34]

Некои американски закони директно важат за Антарктикот. На пример, Законот за заштита на Антарктикот, Јавен закон 95-541, Одд. 16 од Законикот на САД ст. 2401 и понатаму., предвидува граѓански и кривични казни за следните активности, освен ако не е овластено со пропис или статут:

 • земање на домородни цицачи или птици на Антарктикот
 • воведувањето на Антарктикот на неавтохтони растенија и животни
 • влез во посебно заштитени или научни подрачја
 • испуштање или отстранување на загадувачки материи во водите на Антарктикот или Антарктикот
 • увоз во САД на одредени предмети од Антарктикот

Прекршувањето на Законот за заштита на Антарктикот носи казни до 10.000 американски долари во парични казни и една година затвор. Одделите за финансии, трговија, транспорт и внатрешни работи ги делат одговорностите за спроведување. Законот бара експедициите од САД до Антарктикот однапред да ја известат Канцеларијата за океани и поларни прашања на Стејт департментот, која известува за таквите планови до други нации како што се бара со Антарктичкиот договор. Дополнителни информации се обезбедени од Канцеларијата за поларни програми на Националната научна фондација.

Нов Зеланд уреди

Во 2006 година, полицијата на Нов Зеланд известила дека јурисдикционите прашања ги спречиле да издаваат налози за потенцијални американски сведоци кои не сакале да сведочат за време на истрагата на судскиот совет на Крајстчерч за смртта со труење на австралискиот астрофизичар Родни Маркс во базата на Јужниот пол во мај 2000 година.[35].[35][36] Др. Маркс починал додека зимувал на американската станица Амундсен-Скот на Јужниот Пол сместена на географскиот Јужен Пол. Пред обдукцијата, Националната научна фондација и изведувачот што ја администрира базата, смртта ја припишале од природни причини. Меѓутоа, аутопсијата во Нов Зеланд открила дека доктор Маркс починал од труење со метанол. Новозеландската полиција започнала истрага. Во 2006 година, фрустриран од недостатокот на напредок, судскиот вештак во Крајстчерч изјавил дека е малку веројатно д-р Маркс свесно да внесе метанол, иако не постои сигурност дека тој починал како директен резултат на чин на друго лице. За време на интервјуата со медиумите, полицискиот детектив задолжен за истрагата ја критикувал Националната научна фондација и изведувачот дека не соработувала во истрагата.[37][38][39]

Јужна Африка уреди

Според Законот за јужноафрикански граѓани на Антарктикот, 1962 година, јужноафриканскиот закон се применува на сите јужноафрикански граѓани на Антарктикот и тие се предмет на јурисдикција на судот на магистратот во Кејп Таун.[40] Актот за договори на Антарктикот од 1996 година ги вклучува Антарктичкиот договор и сродните договори во јужноафриканското право. Во однос на прекршувањето на овие договори, Јужна Африка, исто така, тврди дека има јурисдикција над јужноафриканските жители и членовите на експедициите организирани во Јужна Африка.[41]

Наводи уреди

 1. "Antarctic Treaty" in The New Encyclopædia Britannica. Chicago: Encyclopædia Britannica Inc., 15th edn., 1992, Vol. 1, p. 439.
 2. 2,0 2,1 2,2 2,3 2,4 2,5 „Antarctic Treaty“. United States Department of State. April 22, 2019. Посетено на June 30, 2019.
 3. „ATS – Secretariat of the Antarctic Treaty“. ats.aq. Архивирано од изворникот на 2019-05-15. Посетено на 2022-09-10.
 4. „Antarctic Treaty“. United Nations Office for Disarmament Affairs. United Nations. Посетено на March 28, 2018.
 5. 5,0 5,1 5,2 Antarctic Treaty System: An Assessment: Proceedings of a Workshop Held at Beardmore South Field Camp, Antarctica, January 7–13, 1985. Washington, D.C.: National Academy Press. 1986. ISBN 0-585-26158-X. OCLC 45730572.
 6. Orrego Vicuna, Francisco (1986). „Antarctic Conflict and International Cooperation“. Antarctic Treaty System: An Assessment: Proceedings of a Workshop Held at Beardmore South Field Camp, Antarctica, January 7–13, 1985. Washington: National Academy Press. стр. 55. ISBN 978-0-309-03640-5.
 7. „Falkland Islands Dependencies (Hope Bay Incident)“. Parliament. 20 February 1952.
 8. Whiteman, Marjorie (1963). „Tripartite Naval Declaration“. Digest of International Law, Volume 2. U.S. Department of State. стр. 1238.
 9. „Historia y Arqueología Marítima. Churchill envió una fragata para repeler la "invasión" de las Malvinas por dos soldados Argentinos en 1953“ [Maritime History and Archaeology. Churchill sent a frigate to repel the "invasion" of the Falklands by two Argentine soldiers in 1953.] (шпански). Архивирано од изворникот на 2021-09-17. Посетено на 2022-09-10.
 10. „Antarctica (United Kingdom v. Argentina)“. International Court of Justice.
 11. „Antarctica (United Kingdom v. Chile))“. International Court of Justice.
 12. „Convention on the Conservation of Antarctic Marine Living Resources – CCAMLR“. ccamlr.org.
 13. "Exchange of Notes constituting an Agreement between the Governments of Australia, New Zealand and the United Kingdom of the Great Britain and Northern Ireland, and the Government of the French Republic, regarding Aerial Navigation in the Antarctic (Paris, 25 October 1938). ATS 13 of 1938." Australasian Legal Information Institute, Australian Treaty Series. Retrieved April 15, 2017
 14. "Treaty between the Government of Australia and the Government of the French Republic on cooperation in the maritime areas adjacent to the French Southern and Antarctic Territories (TAAF), Heard Island and the McDonald Islands (Canberra, 24 November 2003) – ATS 6 of 2005”. Australasian Legal Information Institute, Australian Treaties Library. Retrieved April 18, 2017.
 15. "Agreement on Cooperative Enforcement of Fisheries Laws between the Government of Australia and the Government of the French Republic in the Maritime Areas Adjacent to the French Southern and Antarctic Territories, Heard Island and the McDonald Islands (Paris, 8 January 2007) – ATS 1 of 2011”. Australasian Legal Information Institute, Australian Treaties Library. Retrieved April 18, 2017.
 16. „Welcome to the Secretariat of the Antarctic Treaty Website“. ats.aq.
 17. „List of Meetings“. ats.aq. Посетено на January 13, 2020.
 18. 18,0 18,1 18,2 „Secretariat of the Antarctic Treaty: Parties“. Посетено на May 23, 2009.
 19. „Protocol on Environmental Protection to the Antarctic Treaty“. United States Department of State. October 27, 2017. Посетено на June 30, 2019.
 20. „Antarctic Treaty“. United Nations Office for Disarmament Affairs. Посетено на March 12, 2014.
 21. 21,0 21,1 21,2 „The Antarctic Treaty System: Introduction“ (PDF). United States Department of State. Посетено на March 12, 2014.
 22. „Czech Republic: Succession to Antarctic Treaty“. United Nations Office for Disarmament Affairs. Посетено на March 12, 2014.
 23. „Germany: Accession to Antarctic Treaty“. United Nations Office for Disarmament Affairs. Посетено на March 13, 2014.
 24. Johnstone, Rachael Lorna; Jabour, Julia; Tamm, Sune (December 8, 2018). „Iceland's Accession to the Antarctic Treaty“. The Yearbook of Polar Law Online. 9 (1): 262–281. doi:10.1163/22116427_009010012. ISSN 2211-6427.
 25. „Papua New Guinea: Succession to Antarctic Treaty“. United Nations Office for Disarmament Affairs. Посетено на March 13, 2014.
 26. „Russia: Ratification to Antarctic Treaty“. United Nations Office for Disarmament Affairs. Посетено на March 13, 2014.
 27. „Slovakia: Succession to Antarctic Treaty“. United Nations Office for Disarmament Affairs. Посетено на March 13, 2014.
 28. „Antarctic Treaty System (ATS)“. Department of International Relations and Cooperation. Посетено на October 5, 2010.
 29. Wright, Minturn, "The Ownership of Antarctica, Its Living and Mineral Resources", Journal of Law and the Environment 4 (1987).
 30. „Dronning Maud Land“. Norwegian Polar Institute. Посетено на September 22, 2015.
 31. Rapp, Ole Magnus (September 21, 2015). „Norge utvider Dronning Maud Land helt frem til Sydpolen“. Aftenposten (норвешки). Oslo, Norway. Посетено на September 22, 2015. …formålet med anneksjonen var å legge under seg det landet som til nå ligger herreløst og som ingen andre enn nordmenn har kartlagt og gransket. Norske myndigheter har derfor ikke motsatt seg at noen tolker det norske kravet slik at det går helt opp til og inkluderer polpunktet.
 32. Jennifer Frakes, The Common Heritage of Mankind Principle and the Deep Seabed, Outer Space, and Antarctica: Will Developed and Developing Nations Reach a Compromise? Wisconsin International Law Journal. 2003; 21:409
 33. „Australian Antarctic Division – Australian environmental law and guidelines“. Архивирано од изворникот на May 19, 2009. Посетено на August 3, 2007.
 34. (USMS), U.S. Marshals Service. „U.S. Marshals Service“. usmarshals.gov. Архивирано од изворникот на 2012-02-05. Посетено на 2022-09-10.
 35. 35,0 35,1 Hotere, Andrea. "South Pole death file still open". Sunday Star Times, December 17, 2006. Retrieved December 19, 2006.
 36. Deutsche Presse-Agentur. "Death of Australian astrophysicist an Antarctic whodunnit". Архивирано на 1 септември 2007 г. Monstersandcritics.com, December 14, 2006. Retrieved December 19, 2006.
 37. Chapman, Paul. "New Zealand Probes What May Be First South Pole Murder". The Daily Telegraph, (December 14, 2006), reprinted in The New York Sun (December 19, 2006). Retrieved December 19, 2006.
 38. Booker, Jarrod. "South Pole scientist may have been poisoned". The New Zealand Herald, (December 14, 2006). Retrieved December 19, 2006.
 39. "South Pole Death Mystery – Who killed Rodney Marks?" Sunday Star Times (January 21, 2007)
 40. Section 2 of the South African Citizens in Antarctica Act, No. 55 of 1962, as amended by the Environmental Laws Rationalisation Act, No. 51 of 1997.
 41. Antarctic Treaties Act, No. 60 of 1996.

Надворешни врски уреди