Двајт Ајзенхауер (англиски: Dwight D. Eisenhower; 14 октомври 1890 - 28 март 1969), американски генерал и политичар. Во Втората светска војна бил командант на американските воени сили во Европа, потоа командант на сојузничките сили во Средоземјето, раководел со операциите на Сицилија, во јужна Италија и со десантот на Нормандија. По војната бил командант на Северноатлантскиот пакт. Во 1952 и во 1956 година бил избран за претседател на САД.

Двајт Ајзенхауер

Ајзенхауер како тема во популарната култура уреди

  • „Ајзенхауеров блуз“ (Eisenhower Blues) - песна на британскиот рок-музичар Елвис Костело (Elvis Costello) од 1986 година.[1]

Наводи уреди