Барокна музика

музички правец

Барокна музика — музика што се создавалa за време на барокот, стилски правец во музиката кој го опфаќа 17 и првата половина на XVIII век. Барокната музика се одликува со повеќегласие, што е одраз на раскошот на овој период, и со градители на гудачки инструменти (страдивари, амати, гварнери). Барокната музика го добила името според шпанскиот збор „барок“ што значи бисер со неправилна форма. Музички форми во што во барокот ги среќаваме се: фуга, токата, свита, инвенција и ораториум. Претставници од барокот се: Јохан Себастијан Бах, Георг Фридрих Хендл, Антонио Вивалди и др.

Слика од Еваристо Башенис на барокни инструменти, вклучувајќи цитерн, виола да гамба, виолина и две лаути.

Хронологија на композитори

уреди
Џовани Батиста ПерголезиБалдасаре ГалупиЈохан Адолф ХасеЈохан Јоахим КванцПјетро ЛокателиЏузепе ТартиниЈохан Фридрих ФашФранческо ЏеминијаниЗилвиус Леополд ВајсГеорг Фридрих ХендлДоменико СкарлатиЈохан Себастијан БахЖан Филип РамоГеорг Филип ТелеманЈан Дисмас ЗеленкаАнтонио ВивалдиТомазо АлбинониЈохан Каспар Фердинанд ФишерФрансоа КупренАлесандро СкарлатиХенри ПерселМарен МареАрканџело КорелиЈохан ПахелбелХајнрих Игнац БиберДитрих БукстехудеМарк Антоан ШарпентјеЖан-Батист ЛилиЛуј КупренЈохан Јакоб ФробергерАнри ДимонЏакомо КарисимиЗамуел ШајтХајнрих ШицЏироламо ФрескобалдиГрегорио АлегриКлаудио МонтевердиЈан Питерсон СвелинкЈакопо Пери