Луис Хенри Морган

Луис Хенри Морган (англиски: Lewis Henry Morgan) (21 ноември 181817 декември 1881) бил американски етнолог и социолог. Неговите студии за животот на американските Индијанци му послужија на Енгелс како основа за книгата „Потеклото на фамилијата, приватната сопственост и државата“.

Луис Х. Морган
Morgan.jpg
Роден Луис Хенри Морган
Lewis Henry Morgan
21 ноември 1818
Аурора, Њујорк, САД
Починал 17 декември 1881
Рочестер, Њујорк, САД
Познат (овде треба да стои по што е позната личноста. пр. „по улогата во Бетмен“)
Занимање Антрополог
Татко
Родители Џедедија и Хариер (Стил) Морган