Тур де Франс 2017 - етапа 1 до етапа 11

список на статии на Викимедија

Тур де Франс 2017 е 104. издание на трката, една од големите тркиво велосипедизмот. Трката составена од 21 етапа ќе се одржи од 1 до 23 јули 2017 година, започнувајќи во Диселдорф, Германија, а ќе заврши на Шанзелизево Париз.[1] Единаесеттата етапа ќе се одржи на 12 јули со етапна завршница во градот По.

Рута на Тур де Франс 2017

Пласмани

уреди
Легенда
      Го означува предводникот во генералниот пласман       Го означува предводникот во бодовниот пласман
      Го означува предводникот во планинскиот пласман       Го означува предводникот во пласманот за млад возач
      Го означува предводникот во екипниот пласман   Го означува предводникот на наградата за најборбен возач

Етапа 1

уреди
 Етапен резултат
ВозачЕкипаВреме
1.   Герајнт Томас Инеос Гренадиерс16' 04
2.   Штефан Кинг ССС Team+ 5
3.   Васил Кириенка Инеос Гренадиерс+ 7
4.   Тони Мартин Катјуша-Алпесин+ 8
5.   Матео Трентин Судал Квик-Степ+ 10
6.   Крис Фрум Инеос Гренадиерс+ 12
7.   Јос ван Емден Џамбо-Висма+ 15
8.   Михал Квјатковски Инеос Гренадиерс+ 15
9.   Марсел Кител Судал Квик-Степ+ 16
10.   Едвалд Боасон Хаген Дименжн Дата+ 16
Извори: ProCyclingStats Cycling Archives
 Генерален пласман
ВозачЕкипаВреме
1.   Герајнт Томас   Инеос Гренадиерс16' 04
2.   Штефан Кинг  ССС Team+ 5
3.   Васил Кириенка Инеос Гренадиерс+ 7
4.   Тони Мартин Катјуша-Алпесин+ 8
5.   Матео Трентин Судал Квик-Степ+ 10
6.   Крис Фрум Инеос Гренадиерс+ 12
7.   Јос ван Емден Џамбо-Висма+ 15
8.   Михал Квјатковски Инеос Гренадиерс+ 15
9.   Марсел Кител Судал Квик-Степ+ 16
10.   Едвалд Боасон Хаген Дименжн Дата+ 16
Извори: ProCyclingStats Cycling Archives


Етапа 2

уреди
 Етапен резултат
ВозачЕкипаВреме
1.   Марсел Кител Судал Квик-Степ4ч 37' 06
2.   Арно Демар Групама-ФДЖ+ 0
3.   Андре Грајпел Лото-Судал+ 0
4.   Марк Кевендиш Дименжн Дата+ 0
5.   Дилан Груневеген Џамбо-Висма+ 0
6.   Сони Колбрели Бахреин Викториус+ 0
7.   Бен Свифт ОАЕ Емирати+ 0
8.   Насер Бухани Кофидис+ 0
9.   Мајкл Метјус Тим ДСМ+ 0
10.   Петер Саган Бора-Хансгрое+ 0
Извори: ProCyclingStats Cycling Archives
 Генерален пласман
ВозачЕкипаВреме
1.   Герајнт Томас  Инеос Гренадиерс4ч 53' 10
2.   Штефан Кинг  ССС Team+ 5
3.   Марсел Кител  Судал Квик-Степ+ 6
4.   Васил Кириенка Инеос Гренадиерс+ 7
5.   Матео Трентин Судал Квик-Степ+ 10
6.   Крис Фрум Инеос Гренадиерс+ 12
7.   Јос ван Емден Џамбо-Висма+ 15
8.   Михал Квјатковски Инеос Гренадиерс+ 15
9.   Едвалд Боасон Хаген Дименжн Дата+ 16
10.   Никијас Арнт Тим ДСМ+ 16
Извори: ProCyclingStats Cycling Archives


Етапа 3

уреди
 Етапен резултат
ВозачЕкипаВреме
1.   Петер Саган Бора-Хансгрое5ч 07' 19
2.   Мајкл Метјус Тим ДСМ+ 0
3.   Даниел Мартин Судал Квик-Степ+ 0
4.   Грег ван Авермат ССС Team+ 0
5.   Алберто Бетиол ЕФ Едукејшн-ИзиПост+ 2
6.   Арно Демар Групама-ФДЖ+ 2
7.   Јакоб Фуглсанг Астана Казахстан Тим+ 2
8.   Герајнт Томас  Инеос Гренадиерс+ 2
9.   Крис Фрум Инеос Гренадиерс+ 2
10.   Рафал Мајка Бора-Хансгрое+ 2
Извори: ProCyclingStats Cycling Archives
 Генерален пласман
ВозачЕкипаВреме
1.   Герајнт Томас  Инеос Гренадиерс10ч 00' 31
2.   Крис Фрум Инеос Гренадиерс+ 12
3.   Мајкл Метјус Тим ДСМ+ 12
4.   Петер Саган Бора-Хансгрое+ 13
5.   Едвалд Боасон Хаген Дименжн Дата+ 16
6.   Пјер Латур  АГ2Р Ситроен Тим+ 25
7.   Филип Жилбер Судал Квик-Степ+ 30
8.   Михал Квјатковски Инеос Гренадиерс+ 32
9.   Тим Веленс Лото-Судал+ 32
10.   Никијас Арнт Тим ДСМ+ 34
Извори: ProCyclingStats Cycling Archives


Етапа 4

уреди
 Етапен резултат
ВозачЕкипаВреме
1.   Арно Демар Групама-ФДЖ4ч 53' 54
2.   Александер Кристоф Катјуша-Алпесин+ 0
3.   Андре Грајпел Лото-Судал+ 0
4.   Насер Бухани Кофидис+ 0
5.   Адријан Пети Директ Енержи+ 0
6.   Јирген Рулантс Лото-Судал+ 0
7.   Мајкл Метјус Тим ДСМ+ 0
8.   Мануеле Мори ОАЕ Емирати+ 0
9.   Тиш Бенот Лото-Судал+ 0
10.   Здењек Штибар Судал Квик-Степ+ 0
Извор: ProCyclingStats
 Генерален пласман
ВозачЕкипаВреме
1.   Герајнт Томас  Инеос Гренадиерс14ч 54' 25
2.   Крис Фрум Инеос Гренадиерс+ 12
3.   Мајкл Метјус Тим ДСМ+ 12
4.   Едвалд Боасон Хаген Дименжн Дата+ 16
5.   Пјер Латур  АГ2Р Ситроен Тим+ 25
6.   Филип Жилбер Судал Квик-Степ+ 30
7.   Михал Квјатковски Инеос Гренадиерс+ 32
8.   Тим Веленс Лото-Судал+ 32
9.   Арно Демар  Групама-ФДЖ+ 33
10.   Никијас Арнт Тим ДСМ+ 34
Извор: ProCyclingStats


Етапа 5

уреди
 Етапен резултат
ВозачЕкипаВреме
1.   Фабио Ару Астана Казахстан Тим3ч 44' 06
2.   Даниел Мартин Судал Квик-Степ+ 16
3.   Крис Фрум Инеос Гренадиерс+ 20
4.   Ричи Порт ССС Team+ 20
5.   Ромен Барде АГ2Р Ситроен Тим+ 24
6.   Сајмон Јејтс Тим Џејко АИУла+ 26
7.   Ригоберто Уран ЕФ Едукејшн-ИзиПост+ 26
8.   Алберто Контадор Трек-Сегафредо+ 26
9.   Наиро Кинтана Мовистар+ 34
10.   Герајнт Томас  Инеос Гренадиерс+ 40
Извор: ProCyclingStats
 Генерален пласман
ВозачЕкипаВреме
1.   Крис Фрум  Инеос Гренадиерс18ч 38' 59
2.   Герајнт Томас Инеос Гренадиерс+ 12
3.   Фабио Ару  Астана Казахстан Тим+ 14
4.   Даниел Мартин Судал Квик-Степ+ 25
5.   Ричи Порт ССС Team+ 39
6.   Сајмон Јејтс  Тим Џејко АИУла+ 43
7.   Ромен Барде АГ2Р Ситроен Тим+ 47
8.   Алберто Контадор Трек-Сегафредо+ 52
9.   Наиро Кинтана Мовистар+ 54
10.   Рафал Мајка Бора-Хансгрое+ 1' 01
Извор: ProCyclingStats


Етапа 6

уреди
 Етапен резултат
ВозачЕкипаВреме
1.   Марсел Кител Судал Квик-Степ5ч 05' 34
2.   Арно Демар  Групама-ФДЖ+ 0
3.   Андре Грајпел Лото-Судал+ 0
4.   Александер Кристоф Катјуша-Алпесин+ 0
5.   Насер Бухани Кофидис+ 0
6.   Дилан Груневеген Џамбо-Висма+ 0
7.   Мајкл Метјус Тим ДСМ+ 0
8.   Даниел Меклеј Аркеа-Самсик+ 0
9.   Ридигер Зелиг Бора-Хансгрое+ 0
10.   Џон Дегенколб Трек-Сегафредо+ 0
Извор: ProCyclingStats
 Генерален пласман
ВозачЕкипаВреме
1.   Крис Фрум  Инеос Гренадиерс23ч 44' 33
2.   Герајнт Томас Инеос Гренадиерс+ 12
3.   Фабио Ару  Астана Казахстан Тим+ 14
4.   Даниел Мартин Судал Квик-Степ+ 25
5.   Ричи Порт ССС Team+ 39
6.   Сајмон Јејтс  Тим Џејко АИУла+ 43
7.   Ромен Барде АГ2Р Ситроен Тим+ 47
8.   Алберто Контадор Трек-Сегафредо+ 52
9.   Наиро Кинтана Мовистар+ 54
10.   Рафал Мајка Бора-Хансгрое+ 1' 01
Извор: ProCyclingStats


Етапа 7

уреди
 Етапен резултат
ВозачЕкипаВреме
1.   Марсел Кител Судал Квик-Степ5ч 03' 18
2.   Едвалд Боасон Хаген Дименжн Дата+ 0
3.   Мајкл Метјус Тим ДСМ+ 0
4.   Александер Кристоф Катјуша-Алпесин+ 0
5.   Џон Дегенколб Трек-Сегафредо+ 0
6.   Дилан Груневеген Џамбо-Висма+ 0
7.   Ридигер Зелиг Бора-Хансгрое+ 0
8.   Насер Бухани Кофидис+ 0
9.   Андре Грајпел Лото-Судал+ 0
10.   Даниел Меклеј Аркеа-Самсик+ 0
Извор: ProCyclingStats
 Генерален пласман
ВозачЕкипаВреме
1.   Крис Фрум  Инеос Гренадиерс28ч 47' 51
2.   Герајнт Томас Инеос Гренадиерс+ 12
3.   Фабио Ару  Астана Казахстан Тим+ 14
4.   Даниел Мартин Судал Квик-Степ+ 25
5.   Ричи Порт ССС Team+ 39
6.   Сајмон Јејтс  Тим Џејко АИУла+ 43
7.   Ромен Барде АГ2Р Ситроен Тим+ 47
8.   Алберто Контадор Трек-Сегафредо+ 52
9.   Наиро Кинтана Мовистар+ 54
10.   Рафал Мајка Бора-Хансгрое+ 1' 01
Извор: ProCyclingStats


Етапа 8

уреди
 Етапен резултат
ВозачЕкипаВреме
1.   Лилијан Калмежан Директ Енержи4ч 30' 29
2.   Роберт Гесинк Џамбо-Висма+ 37
3.   Гијом Мартен Интермарше-Сиркус-Ванти+ 50
4.   Николас Роуш ССС Team+ 50
5.   Роман Кројцигер Тим Џејко АИУла+ 50
6.   Фабио Ару  Астана Казахстан Тим+ 50
7.   Михаел Валгрен Астана Казахстан Тим+ 50
8.   Рафал Мајка Бора-Хансгрое+ 50
9.   Нејтан Браун ЕФ Едукејшн-ИзиПост+ 50
10.   Ромен Арди Аркеа-Самсик+ 50
Извор: ProCyclingStats
 Генерален пласман
ВозачЕкипаВреме
1.   Крис Фрум  Инеос Гренадиерс33ч 19' 10
2.   Герајнт Томас Инеос Гренадиерс+ 12
3.   Фабио Ару Астана Казахстан Тим+ 14
4.   Даниел Мартин Судал Квик-Степ+ 25
5.   Ричи Порт ССС Team+ 39
6.   Сајмон Јејтс  Тим Џејко АИУла+ 43
7.   Ромен Барде АГ2Р Ситроен Тим+ 47
8.   Алберто Контадор Трек-Сегафредо+ 52
9.   Наиро Кинтана Мовистар+ 54
10.   Рафал Мајка Бора-Хансгрое+ 1' 01
Извор: ProCyclingStats


Етапа 9

уреди
 Етапен резултат
ВозачЕкипаВреме
1.   Ригоберто Уран ЕФ Едукејшн-ИзиПост5ч 07' 22
2.   Варан Баргиј Тим ДСМ+ 0
3.   Крис Фрум  Инеос Гренадиерс+ 0
4.   Ромен Барде АГ2Р Ситроен Тим+ 0
5.   Фабио Ару Астана Казахстан Тим+ 0
6.   Јакоб Фуглсанг Астана Казахстан Тим+ 0
7.   Џорџ Бенет Џамбо-Висма+ 1' 15
8.   Микел Ланда Инеос Гренадиерс+ 1' 15
9.   Даниел Мартин Судал Квик-Степ+ 1' 15
10.   Наиро Кинтана Мовистар+ 1' 15
Извор: ProCyclingStats
 Генерален пласман
ВозачЕкипаВреме
1.   Крис Фрум  Инеос Гренадиерс38ч 26' 32
2.   Фабио Ару Астана Казахстан Тим+ 18
3.   Ромен Барде АГ2Р Ситроен Тим+ 51
4.   Ригоберто Уран ЕФ Едукејшн-ИзиПост+ 55
5.   Јакоб Фуглсанг Астана Казахстан Тим+ 1' 37
6.   Даниел Мартин Судал Квик-Степ+ 1' 44
7.   Сајмон Јејтс  Тим Џејко АИУла+ 2' 02
8.   Наиро Кинтана Мовистар+ 2' 13
9.   Микел Ланда Инеос Гренадиерс+ 3' 06
10.   Џорџ Бенет Џамбо-Висма+ 3' 53
Извор: ProCyclingStats


Етапа 10

уреди
 Етапен резултат
ВозачЕкипаВреме
1.   Марсел Кител  Судал Квик-Степ4ч 01' 00
2.   Џон Дегенколб Трек-Сегафредо+ 0
3.   Дилан Груневеген Џамбо-Висма+ 0
4.   Ридигер Зелиг Бора-Хансгрое+ 0
5.   Александер Кристоф Катјуша-Алпесин+ 0
6.   Насер Бухани Кофидис+ 0
7.   Даниел Меклеј Аркеа-Самсик+ 0
8.   Питер Ванспејбрук Интермарше-Сиркус-Ванти+ 0
9.   Сони Колбрели Бахреин Викториус+ 0
10.   Едвалд Боасон Хаген Дименжн Дата+ 0
Извор: ProCyclingStats
 Генерален пласман
ВозачЕкипаВреме
1.   Крис Фрум  Инеос Гренадиерс42ч 27' 28
2.   Фабио Ару Астана Казахстан Тим+ 18
3.   Ромен Барде АГ2Р Ситроен Тим+ 51
4.   Ригоберто Уран ЕФ Едукејшн-ИзиПост+ 55
5.   Јакоб Фуглсанг Астана Казахстан Тим+ 1' 37
6.   Даниел Мартин Судал Квик-Степ+ 1' 44
7.   Сајмон Јејтс  Тим Џејко АИУла+ 2' 02
8.   Наиро Кинтана Мовистар+ 2' 13
9.   Микел Ланда Инеос Гренадиерс+ 3' 06
10.   Џорџ Бенет Џамбо-Висма+ 3' 53
Извор: ProCyclingStats


Етапа 11

уреди
 Етапен резултат
ВозачЕкипаВреме
1.   Марсел Кител  Судал Квик-Степ4ч 34' 27
2.   Дилан Груневеген Џамбо-Висма+ 0
3.   Едвалд Боасон Хаген Дименжн Дата+ 0
4.   Мајкл Метјус Тим ДСМ+ 0
5.   Даниел Меклеј Аркеа-Самсик+ 0
6.   Давиде Чимолаи Групама-ФДЖ+ 0
7.   Андре Грајпел Лото-Судал+ 0
8.   Насер Бухани Кофидис+ 0
9.   Бен Свифт ОАЕ Емирати+ 0
10.   Данило Вис ССС Team+ 0
Извор: ProCyclingStats
 Генерален пласман
ВозачЕкипаВреме
1.   Крис Фрум  Инеос Гренадиерс47ч 01' 55
2.   Фабио Ару Астана Казахстан Тим+ 18
3.   Ромен Барде АГ2Р Ситроен Тим+ 51
4.   Ригоберто Уран ЕФ Едукејшн-ИзиПост+ 55
5.   Јакоб Фуглсанг Астана Казахстан Тим+ 1' 37
6.   Даниел Мартин Судал Квик-Степ+ 1' 44
7.   Сајмон Јејтс  Тим Џејко АИУла+ 2' 02
8.   Наиро Кинтана Мовистар+ 2' 13
9.   Микел Ланда Инеос Гренадиерс+ 3' 06
10.   Џорџ Бенет Џамбо-Висма+ 3' 53
Извор: ProCyclingStats


Наводи

уреди
  1. „2017 Route – Sporting aspects, stage cities“. Тур де Франс. Amaury Sport Organisation. Архивирано од изворникот на 2017-06-28. Посетено на 30 јуни 2017.

Надворешни врски

уреди