Ката Мисиркова-Руменова

Ката Мисиркова–Руменова (Постол, Егејска Македонија, 14 септември 1930Скопје, Македонија, 22 ноември 2012) — македонски раскажувач, романописец, поет и драмски писател.[1] Родена е на 14 септември 1930 година во с. Постол, Ениџе Вардар, Егејска Македонија. Работниот век го завршила како библиотекар. Член била на ДПМ од 1966 година.

Ката Мисиркова-Руменова
Родена 14 септември 1930
Постол, Егејска Македонија
Починала 22 ноември 2012
Скопје, Македонија Македонија
Занимање раскажувач, романописец, поет и драмски писател

Ката Мисиркова-Руменова е внука на Крсте Мисирков. Починала на 82-годишна возраст во Скопје.[2]

Книжевно творештво уреди

 • Го љубам својот град (роман за деца, 1964)
 • Детството на Мисирков (роман за деца, 1965)
 • Скршени вејки (драма, 1965)
 • Песна за огновите (раскази, 1966)
 • Жешка земја (роман, 1968)
 • Добрите момчиња од земјата вардарска (роман, 1969)
 • Корнење (роман, 1972)
 • Вид и објектот (роман, 1975)
 • Кресненското востание (драма, 1976)
 • Илинденски раскази (раскази за деца, 1978)
 • Ликот на Карастоилов (повест, 1978)
 • Ноќ во осаменоста (поезија, 1979)
 • Јужен ветар (драма, 1979)
 • Неосудени (драма, 1980)
 • Жежок пат (роман, 1981)
 • Милосија (роман за деца, 1982)
 • Довик (роман, 1983)
 • Мирка Гинова (драма, 1985)
 • Султана (роман, 1987)
 • Жеголец во срцето (роман, 1987)
 • Скалила (роман за деца, 1987)
 • Неоджилени (раскази, 1988)
 • Сонот на будната птица (роман за деца, 1988)
 • Мајка Которичанка (раскази, 1988)
 • Патилата на Милосија (роман за деца, 1989)
 • Во смрт од љубов (роман, 1990)
 • Скаменета солза (поезија, 1990)
 • Топлата прегратка на Гоцевата мајка (раскази за деца, 1990)
 • Ѕидовите од Пела (роман за деца, 1991)
 • Катарни години (роман, 1992)
 • Вознесот на Милосија (роман за деца)
 • Ѕидови од пајажина (роман, 1993)
 • Водоскоци (роман за деца, 1994)
 • Писмата до Соња (раскази за деца, 1994)
 • Стапалки по жолти лисја (роман, 1995)
 • Плач пред ѕидот (поезија, 1996)
 • Големите атови (роман, 1997)
 • Македонките во Пекинг (монографија, 1997)
 • Авантурите на малата Ѓурѓица (роман за деца, 1997)
 • Белегзија (поема, 1998)
 • Воскрес на душата (поезија)
 • Зунка (драма, 1998)
 • Ќе ме убие капката Стефи (поезија, 1998)
 • Виорот на болката (поезија, 1999)
 • Пранги (роман, 2000)
 • Пред лицето - Ченто (поезија, 2000)
 • Пранги (роман, 2000)

ТВ драми:

 • Крепост
 • Одлука
 • Средба
 • Вознес на душата

Монодрами:

 • Мајка Которичанка
 • Малина Поп Иванова
 • Гоце Делчев
 • Султана

Има напишано преку шеесет радио драми за возрасни и деца.

Наводи уреди

 1. Македонски писатели/Macedonian writers, Друштво на писатели на Македонија, 2004, стр. 161 - 162.
 2. Почина писателката Ката Мисиркова – Руменова[мртва врска]