Детска радост

Детска радост — македонска издавачка куќа со седиште во Скопје.

ИсторијаУреди

Најпрвин, „Детска радост“ била организација (т.н. Основна организација на здружениот труд, ООЗТ) во составот на НИП „Нова Македонија“, а во 1970-тите нејзин директор бил Александар Поповски - Личо.[1] Кон крајот на 1980-тите и почетокот на 1990-тите, директор на „Детска радост“ бил Петре Бакевски, кој ја извршувал и функцијата главен уредник,[2] а кон крајот на 1990-тите директор и главен уредник бил Киро Донев.[3]

Организација и менаџментУреди

Редакцијата „Детска радост“ претставува дел од издавачката куќа „Просветно дело“ од Скопје. Седиштето на редакцијата „Детска радост“ се наоѓа на ул. „Димитрие Чуповски“ бр. 15, во Скопје.[4]

Директори на „Детска радост“ биле:

Функцијата главен и одговорен уредник во „Детска радост“ ја извршувале:

 • Петре Бакески[9]
 • Киро Донев[10]
 • Ненад Гвозденовиќ.[8]
 • Билјана Чадиковска[11]

Како уредници во „Детска радост“ работеле:

 • Александар Поповски[12]
 • Здравко Ќорвезироски (извршен и одговорен уредник)[13]
 • Димче Исаиловски (извршен уредник)[14]
 • Ирина Ставрева[8]

Каталог на изданијаУреди

1950-тиУреди

1960-тиУреди

1970-тиУреди

1980-тиУреди

1990-тиУреди

2000-тиУреди

2010-тиУреди

Покрај книгите, редакцијата „Детска радост“ го издава и списанието за деца „Другарче

НаводиУреди

 1. 1,0 1,1 Астрид Линдгрен, Повести за Карлсон. Скопје: Детска радост, 1978.
 2. Александар Ален Милн, Вини-Пу. Скопје: Детска радост, 1988.
 3. Киро Донев, Киндер квачка. Детска радост, Скопје, 1999.
 4. Другарче, година LIV, број 1052, ноември 2014.
 5. Ханс Кристијан Андерсен, Бајки, Македонска книга и Детска радост, Скопје, 1967, стр. 2.
 6. Џани Родари, Приказни по телефон. Култура, Македонска книга, Мисла, Наша книга и Детска радост, Скопје, 1993.
 7. Киро Донев, Киндер квачка. Детска радост, Скопје, 1999.
 8. 8,0 8,1 8,2 Славко Јаневски, Шеќерна приказна, Скопје: Просветно дело АД, Редакција „Детска радост“, 2004.
 9. Џани Родари, Приказни по телефон. Култура, Македонска книга, Мисла, Наша книга и Детска радост, Скопје, 1993.
 10. Киро Донев, Киндер квачка. Детска радост, Скопје, 1999.
 11. Стојан Тарапуза, Сон на тркала, Просветно дело, Редакција „Детска радост“, Скопје, 2015, стр. 2.
 12. Александар Ален Милн, Вини-Пу. Скопје: Детска радост, 1988.
 13. Александар Ален Милн, Вини-Пу. Скопје: Детска радост, 1988.
 14. Киро Донев, Киндер квачка. Детска радост, Скопје, 1999.
 15. „Библиографија на делата на Славко Јаневски“, во: Славко Јаневски, Коренот на стеблото ја надминува мерата на нивните разуми, Скопје: Темплум, 2014, стр. 133-136.
 16. Анте Поповски, Дрво што крвави. Скопје: Детска радост, Наша книга, Македонска книга, Култура, Мисла, 1991.
 17. Георги Господинов, Природен роман. Скопје: Темплум, 2003, стр. 20.
 18. Роберт Алаѓозовски, „Кога розовото ќе зацрвени до мрак“, Економија и бизнис, година 18, број 217/218, јули/август 2016, стр. 101.