Волшебниот лифт

книга за деца на македонската писателка Славка Манева

„Волшебниот лифт“ — книга за деца на македонската писателка Славка Манева, првично објавена во 1985 година од издавачката куќа Детска радост, како 40. книга од библиотеката „Другарче“.[1]

Содржина

уреди

Книгата се состои од два прозни текста: „Волшебниот лифт“ и „Мони и Зуза“.

Волшебниот лифт

уреди

Новелата „Волшебниот лифт“ се состои од следниве делови:[2]

 • Пролог
 • Кај кадифените врапци
 • Кај горските самовилчиња
 • Кај старата желка
 • Големата тага
 • Кај гулабите
 • Кај орлите
 • Кај ветрот
 • Во прегратките на мама

Мони и Зуза

уреди

Текстот „Мони и Зуза“ се состои од следниве делови:[3]

 • Пролог
 • На патот кон Соналија
 • Средбата со постариот брат на плачко
 • Средбата со најстариот брат
 • Дедо Мрак
 • Во Соналија
 • Царицата Данка-Спанка

Технички податоци

уреди

Книгата, со обем од 72 страници и со димензии од 24 сантиметри, е испечатена во ООЗТ Печатница при РО НИП „Нова Македонија“ во тираж од 2 050 примероци. Автор на илустрациите во книгата е Доне милјановски, ликовното и графичкото уредување го направил Франц Кулеванов, а лектурата — Евтим Манев. Книгата е каталогизирана во НУБ „Климент Охридски“, но не ја поседува меѓународната изнака ISBN.[4]

Наводи

уреди
 1. Славка Манева, Волшебниот лифт. Скопје: Детска радост, 1985, стр. 2.
 2. Славка Манева, Волшебниот лифт. Скопје: Детска радост, 1985, стр. 5-39.
 3. Славка Манева, Волшебниот лифт. Скопје: Детска радост, 1985, стр. 41-68.
 4. Славка Манева, Волшебниот лифт. Скопје: Детска радост, 1985, стр. 71-72.