Христина Аслимоска

Христина Аслимоска (11 март 1992, Охрид) — македонска поетеса и раскажувачка.

Животопис уреди

Христина Аслимоска е родена на 11 март 1992 година во Охрид. Основното образование го завршила во училиштето „Ванчо Николески“ во селото Лескоец.[1]

Творештво уреди

Аслимоска почнала да пишува на рана возраст: првата стихозбирка ја објавила пред својто деветти роденден, а две години подоца се појавила и нејзината втора стихозбирка. Таа е авторка на следниве книги:[2]

Наводи уреди

  1. Христина Аслимоска, Разделба со детството. Скопје: Детска радост, 2005, стр. 48.
  2. Јордан Спасески, „Кон збирката РАЗДЕЛБА СО ДЕТСТВОТО (песни и раскази) од Христина Аслимоска“, во: Христина Аслимоска, Разделба со детството. Скопје: Детска радост, 2005, стр. 43.