Отон Жупанчич (Виница, Словенија, 23 јануари 1878 - Љубљана, 11 јули 1949) — еден од најголемите современи словенечки поети. Во своето творештво, уметнички ги одрази националните и социјалните проблеми на својот народ. Словенечката поезија ја збогати со слободен ритам и со динамичен стил. Познати негови збирки се „Чаша на опојноста“, „Цицибан“ и „Преку полињата“[1],[2].

Отон Жупанчич

Наводи уреди