Песни (Григор Витез, 1990)

„Песни“поетска збирка за деца на хрватскиот поет Григор Витез. Книгата е објавена во 1990 година, како заедничко издание на издавачките куќи Мисла, Македонска книга, Култура, Наша книга и Детска радост. Таа служела како задолжителна лектира за шесто одделение во основните училишта на СР Македонија. Изборот на песните го направила Тамара Арсовска, а песните ги препеале: Тамара Арсовска, Михо Атанасовски, Васил Куноски, Видое Подгорец, Глигор Поповски и Ацо Шопов. Цртежот на корицата и илустрациите во книгата се дело на Бисерка Перовска. Книгата, со обем од 105 страници и со димензии од 20 сантиметри, била испечатена во ГИП „Гоце Делчев“ во Скопје. Таа е каталогизирана во НУБ „Климент Охридски“, Скопје.[1]

Содржина уреди

Збирката содржи 99 песни:[2]

 • Како растат децата
 • Непослушни нешта
 • Се расчуло
 • Прсти
 • Две раце
 • Шивачка
 • Кутрото братче
 • Плачко
 • Лекарот препорачува
 • Моливче, моливче
 • Писмо
 • За тројца
 • Желба за мама
 • На мајчиниот ден
 • Дива ружа
 • Три морски волка
 • Што прави, што прави...
 • Заборавенко
 • Жетва
 • Синоличка
 • Незнаено сино цвете
 • Што шуми школката
 • Телеграма од ластовичките
 • Стонога
 • Се карале глувците
 • Верверичина приспивна песна
 • Мечешка приспивна песна
 • Шаткина приспивна песна
 • Слонова приспивна песна
 • Што сонува лавот
 • Гатанки (Белец и потковица, Сијалица, Зелен пламен, Чун, Брош, Греда, Штрк на покривот, Слатка зима, Две птици, Камен)
 • Каде ќе сееме смеа
 • Априлилили
 • Риба за вечера
 • Рампинија
 • Глувче
 • Страв
 • Мачор на покривот
 • Багдадска приказна
 • Песна на безделникот
 • Мишо ги пребарува своите џебови
 • Стол и клупа
 • А зошто да не може...
 • Што се случи
 • Сто волци
 • Сомот и ракот
 • Чуден бунт
 • Тешка болест
 • А кај нас...
 • Рибару, рибару!
 • Како живее Антунтун
 • Името на царевата птица
 • Палавостите на пролетниот ветер
 • Кога би оделе дрвјата
 • Отвори ѝ прозорец на пролетта
 • Летен ветер
 • Добро утро
 • Кога паѓаат ѕвездите
 • Приказна за месечината
 • Момче во болница
 • Ливадата се подновила
 • Најубав брод
 • Зевалка
 • Каква боја има потокот?
 • Морето и боите
 • Зошто служи небото
 • Најубавата боја
 • Тргнал дедо Петар
 • Пролетен дожд
 • Од што се направени темјанушките
 • Сончевиот залез
 • Светулка
 • Утринска песна на чучулигата
 • Врбова свирка
 • Гитарата на есенскиот ветер
 • Сликар
 • Четворицата сликари и јаболкницата
 • Кога зимата сака
 • Ветрот ги брои лисјата
 • Морска ѕвезда
 • Липа и есен
 • Мојот црн другар
 • Славеј и болно дете
 • Дај ми ја месечината, тате
 • Држете го крадецот
 • Ние децата
 • Пред големиот празник
 • Мај
 • Марама црвена како крв
 • Девојчето ѝ вели на пролетта
 • Два збора
 • Курирот и шумата
 • Утрински разговор
 • Споменикот на Хирошима
 • Детска планета
 • Новогодишни подароци
 • Песна за сите деца на светот
 • Кога ќе се раскажат сите приказни

Осврт кон делото уреди

Збирката се одликува со разнообразност во тематиката и во пораките: од обична, секојдневна игра и палавост, преку набљудување на природата и животот, до желби од универзален карактер. Притоа, поетот поставува многу прашања и ги кани читателите на размислување и откривање на светот и животот. Темите во неговите песни се секојдневни, обични и сите мотиви читателот може да ги доживее како свои, а во неговата поезија сè е разиграно и насмеано, исполнето со живот, со игра, со мечатаење и со хумор. Витез со многу љубов и со познавање зборува за особеностите на луѓето, во прв ред, за децата, и нуди воспитни пораки за пријателство, разбирање на другите, хуманост, другарство, трудољубивост, стремење кон доброто... Во неговиот поетски свет нема темни бои, црнила, страдања, тага и трагични мигови; напротив, песните дишат со оптимизам поздравувајќи го животот.[3]

Наводи уреди

 1. Григор Витез, Песни. Мисла, Македонска книга, Култура, Наша книга и Детска радост, Скопје, 1990.
 2. Григор Витез, Песни. Мисла, Македонска книга, Култура, Наша книга и Детска радост, Скопје, 1990.
 3. Тамара Арсовска, „Светот на детството — светот на играта и фантазијата“, во: Григор Витез, Песни. Мисла, Македонска книга, Култура, Наша книга и Детска радост, Скопје, 1990, стр. 97-98.