Даниел Дефо (c.1659 - 24 април 1731[1]), роден како Даниел Фо, бил англиски автор, новинар, и памфлетист, кој стекнал трајна слава со својот роман Робинзон Крусо . Дефо е значаен бидејќи е еден од најраните поборници на романот, чија форма помогнал да се популаризира во Британија, и од страна на некои е наведен како еден од основачите на англискиот роман.[2] Како плоден писател, тој напишал повеќе од петстотини книги, памфлети , списанија на различни теми (вклучувајќи ја и политиката, криминалот, религијата, бракот, психологијата и натприродното). Тој исто така бил и пионер на економското новинарство. Негови познати дела се: ,,Потполковникот Џек,,,,Роксана" и други

Даниел Дефо
Даниел Дефо (c.1659 - 24 април 1731

ЖивотописУреди

Ран животУреди

Даниел Фо(неговото правилно име) син на Џејмс Фо најверојатно бил роден во парохијата Св. Жил Криплгејт Лондон. (Даниел подоцна го додал аристократското "де" до неговото презиме и тврдел дека потекнува од семејството на Де Бо Фо.) И датумот и местото на неговото раѓање се несигурни и често се наведуваат датуми од 1659-1661. Во почетокот на животот на Даниел, тој од прва рака искусил некои од повеќето невообичаени појави на англиски историја: во 1665 година, 70.000 луѓе биле убиени од страна на чумата. На врвот на сите овие катастрофи, од Големиот англиски пожар(1666) настрадало Дефоовото соседство, оставајќи ги неизгорени само неговиот и уште два други дома во областа.[3] Во 1667 година, кога Дефо бил на околу седумгодишна возраст, една холандска флота запловила по реката Темза во Лондон и го нападнале. Сето ова се случило кога Дефо имал околу седум години, а на возраст од околу тринаесет години, умрела мајка му.[4]

Дефо се занимавал со трговија и честопати запаѓал во долгови. Во 1684 година, Дефо се оженил со жена по име Мери Туфли, чиј мираз изнесувал 3,700 фунти. Со неговите книги се повторуваат, нивниот брак е тежок. Имале осум деца а шест од нив преживеале.

Подоцнежен живот и творештвоУреди

Поважни дела на Дефо се следниве:Семеен инструктор(1715), успешен прирачник за верските должности;Записници од преговорите на г-н Менаже(1717), во која тој го прикажува Никола Менаже, францускиот амбасадор, кој преговарал за Договорот од Утрехт (1713);и продолжение на Писма од турскиот шпион (1718), сатира за европската политика и религија, навидум напишан од муслиман во Париз.

ПоврзаноУреди

НаводиУреди

  1. Според Пол Дугит во "Границите на самоорганизирање ",Прв понеделник(11 септември 2006): "Повеќето сигурни извори тврдат дека датумот на раѓањето на Дефо е неизвесен и може да биде 1659 или 1661 година. Денот на неговата смрт исто така е неизвесен. "
  2. Schwanitz: "Bildung: Alles, беше човек Наводи вечната", Edited by Eichborn, Франкфурт 1999 година.
  3. Име = west> Запад, Ричард. Daniel Defoe: Животот и чудни, вознемирувачки авантури. Њујорк: Carroll & Graf Publishers. 1998. ISBN 978-0-7867-0557-3.
  4. Име = rich> Richetti, John J. Животот на Daniel Defoe. Malden, MA: Blackwell Publishing, 2005.

БиблиографијаУреди

Надворешни врскиУреди