„Зборофон Тар-11“роман за деца на македонскиот писател Велко Неделковски од 1993 година. Книгата е објавена од издавачката куќа „Детска радост“ во рамките на библиотеката „Перуники — Современа македонска проза“. Автор на кориците и на ликовно-графичкото уредување е Димче Исаиловски. Книгата, со обем од 144 страници и со димензии од 24 сантиметри, е испечатена во РЕ Печатница, НИП „Нова Македонија“ во Скопје. Таа е каталогизирана во Народната и универзитетска библиотека „Климент Охридски“, Скопје.[1]

Содржина

уреди

Романот се состои од 17 глави:[2]

 1. Ситници. Роденденско пладне. Супер-име!
 2. Исчекување. Предигра за главната игра. Станува интересно!
 3. Четврток навечер, тетин Натка и тетка Ацо! Заладување.
 4. Зимска пролет. Тројно задоцнување. Незгодите се нижат!
 5. Нешто за врските. Зборофонот станува непослушен. Многу солзи.
 6. Испревртен ручек. Фатете го крадецот! Во што е грешката?
 7. Маслен разговор. Тони плус Бубуш минус тарук! Тајфунот М.А!
 8. Бензинот поскапува ноќе. Риби - рипки - рибишта! Дефект.
 9. Автобуска измама. Триото: Гоче, Жижи, Цаци. Грешка до грешка!
 10. Тревник или паркинг? Попче од Средоток. Видео за еден гледач!
 11. М.А. како добра самовила. Го свртувам листот. Лаги, сплетки, измислици.
 12. Калинка што зрее во паркот. Слоботка - Ломотка! Вечерен ручек.
 13. Здраво Ч. Трисајловски. Распродажба на леви чевли и игра на десни стапала! Беден џепарлак.
 14. Евтина чоколада. Скапи шаховски мајстории. „Епидемија“ која се шири!
 15. Побуна во четврто „А“. Дибек во „живо“. Еклери за несоница.
 16. Пладневна трампа. М.А. во срцата. Запче, забна паста, заболекар.
 17. Прошетка без купување. Разговор без крај. Зборофон без точка!

Наводи

уреди
 1. Велко Неделковски, Зборофон Тар 11. Детска радост, Скопје, 1993.
 2. Велко Неделковски, Зборофон Тар 11. Детска радост, Скопје, 1993.