Генади Болиновски

Генади Болиновски (3 јули 1930, Галичник, Кралство Југославија) е македонски поет и раскажувач.

БиографијаУреди

Генади Болиновски е роден во Галичник на 3 јули 1930 година. Се школувал во родното место за гимназијата ја завршил во Скопје, каде и дипломирал на Филолошкиот факултет.[1] Потоа работел како новинар и бил уредник во Македонската радио-телевизија. Тој бил член на ДПМ од 1957 година.

ТворештвоУреди

Болиновски е автор на книгите:[2]

 • Лирски трепети (поезија, 1954),
 • Јас и песната (поезија, 1957),
 • Гостинчиња (раскази за деца, 1958),
 • Огледалца (раскази за деца, 1959),
 • Мите сонува (роман за деца, 1961),
 • Дете и птица (раскази за деца, 1964),
 • Триптихон (сонетен венец, 1971),
 • Акрослов (поезија, 1982),
 • Растење (поезија, 1984),
 • Лузни на заборавот (раскази за деца, 1986),
 • Геболини (поезија, 1995).

Во 1985 година, за стихозбирката „Растење“ ја добил наградата на Струшките вечери на поезијата за најдобра книга за деца.[3]

НаводиУреди

 1. Драган Мишкоски, „Разговор за делото „Игра на прозорецот“ од Генади Болиновски“, во: Генади Болиновски, Игра на прозорец, Скопје: Култура, Наша книга, Мисла, Македонска книга, Детска радост, 1990, стр. 79.
 2. Драган Мишкоски, „Разговор за делото „Игра на прозорецот“ од Генади Болиновски“, во: Генади Болиновски, Игра на прозорец, Скопје: Култура, Наша книга, Мисла, Македонска книга, Детска радост, 1990, стр. 79.
 3. Драган Мишкоски, „Разговор за делото „Игра на прозорецот“ од Генади Болиновски“, во: Генади Болиновски, Игра на прозорец, Скопје: Култура, Наша книга, Мисла, Македонска книга, Детска радост, 1990, стр. 79.