Живко Николовски

Живко Николовски (1937, Слепче) — македонски писател.

ЖивотописУреди

Живко Николовски е роден во 1937 година во прилепското село Слепче. Во родното место го завршил основното образование, а учителска школа во Битола. Дипломирал на Педагошката академија во Штип, на групата за одделенска настава. Живее во Велес, каде работел како наставник во основното училиште „Васил Главинов“.[1]

ТворештвоУреди

Николовски претежно пишува поезија за деца. Неговите песни се објавени во повеќе списанија за деца во СФР Југославија. Негови најпознати поетски збирки се „Крајот на војната“, „Рамка за слики“ и „Низа ситно нанижана“, сите објавени од издавачката куќа Детска радост.[2]

НаводиУреди

  1. „Белешка за писателот“, во: Живко Николовски, Низа ситно нанижана. Скопје: Детска радост, 1985, стр. 56.
  2. „Белешка за писателот“, во: Живко Николовски, Низа ситно нанижана. Скопје: Детска радост, 1985, стр. 56.