Македонски хумористични народни приказни (книга)

„Македонски хумористични народни приказни“ — збирка со македонски хумористични народни приказни и авторски раскази, во избор и редакција на Томе Саздов, а објавена од издавачката куќа „Просветно дело“, Редакција „Детска радост“.

Содржина уреди

Книгата ги содржи следниве приказни и раскази:[1]

 • Мајсторот што го турнал оџакот
 • Лажливото здравје
 • Селанецот и оџата
 • Магарето што јадело грав
 • Трајко без глава
 • Ги надмудрил своите синови и снаи
 • Да ми речеше магаре, немаше да се лутам
 • Мало Турче, ама чисто турски зборува
 • Само месо дома дошло
 • Селанецот, волкот и јагнето
 • Прилепски бербер обрикол магаре
 • Куцото петле и мачорот
 • Лисицата и волкот
 • Излажаниот бербер
 • Глувата баба и еден човек
 • Крадецот што крадел лук низ оџак
 • Го фатил лукот
 • Господ и четириесетте маченици - премногу за помошници
 • Магаре јавај - магаре барај
 • Загинатото магаре
 • Мрзливата жена
 • Мрзливата сопруга
 • Мрзливиот овчар
 • Циганот како сведок
 • Овчарот и владиката
 • Поуката на еден поп
 • Попот јарец
 • Итриот Циганин
 • Ромот станал султан
 • Циганинот Рамче
 • Зошто ги викаме македонските Власи Куцовласи
 • Грешна дијагноза
 • Селанецот го надитрил аптекарот
 • Неучениот поп
 • „Кој го украде сеното, тој ја има мувата на капата“
 • Граѓанинот и селскиот пријател
 • Итар Пејовата измама
 • Прво отплаќање Итар Пејово
 • Второ отплаќање Итар Пејово
 • Трето отплаќање Итар Пејово
 • Итар Пејо знае турски
 • Рибина чорба
 • Итар Пејо во Скопје
 • Насрадин-оца се инаетел со жената
 • Гласот утре ќе се чуе
 • До каде дошла техниката на железницата
 • Час по физика
 • Писмо до Господа
 • Темелко ќелавиот
 • Продавачот на семки
 • Волшебното огледало
 • Непотребна кавга
 • Пасош за вол
 • Бранко и Ранко
 • Во еднонасочна улица
 • Извадениот менувач

Изданија уреди

 • Во 2004 година, книгата била објавена од Редакцијата „Детска радост“ во рамките на библиотеката „Лектирни изданија“. Таа има 132 страници, а на крајот од книгата се наоѓа поговорот „За македонските хумористични народни приказни“ на Томе Саздов, како и кратка белешка за него. Дизајнот и графичкото уредување го направил Жарко Туниќ, автор на илустрациите е Томе Манески, а лектурата и коректурата ги направила Катерина Ноневска. Книгата е испечатена во печатницатаКоста Абраш“ во Охрид. Таа е каталогизирана во НУБ „Св. Климент Охридски“, Скопје и ја носи меѓународната ознака ISBN 9989-30-603-6.[1]

Наводи уреди

 1. 1,0 1,1 Македонски хумористични народни приказни, Просветно дело, Редакција „Детска радост“, Скопје, 2004.