Елвин Брукс Вајт (англиски: Elwyn Brooks White, 1899 - 1985) - американски писател.

Животопис уреди

Творештво уреди

Вајт бил долгогодишен соработник на списанието „Њујоркер“ во кое ги објавувал своите хумористични прилози. Во 1952 година го објавил романот за деца „Пајажината на Шарлота“ со кое стекнал светска слава, а други негови познати дела се: „Стјуарт Литл“ до 1945 и „Трубата на лебедот“ до 1970 година.[1]

Наводи уреди

  1. Елвин Б. Вајт, Пајажината на Климентина. Скопје: Просветно дело, 2004.