НИП „Нова Македонија“

„НИП „Нова Македонија“ — поранешно македонско новинско издавачко претпријатие, основано од АСНОМ во 1944 година. Како последица на недоспеани долгови кон доверители, во 2003 година била отворена стечајна постапка на претпријатието, а четири години подоцна тоа било ликвидирано. За време на своето повеќедецениско постоење, ова претрпијатие ги издавало дневните весници „Нова Македонија“ и „Вечер“, неделниците „Пулс“, „Екран“ и „Котелец“, како и весниците на народностите во Македонија: „Флака“ на албански јазик и „Бирлик“ на турски јазик.

Новинско издавачко претрпијатие
Нова Македонија
Основана 1944
Основач АСНОМ
Статус ликвидиарно
Земја на потекло Македонија Македонија
Локација Скопје

Организација и раководење

уреди

НИП „Нова Македонија“ била организирана како работна организација (скратено: РО), а во нејзиниот состав работеле следниве основни организации на здружениот труд (скратено: ООЗТ):[1]

Директори на НИП „Нова Македонија“ биле:

Поврзано

уреди

Наводи

уреди
  1. Живко Николовски, Низа ситно нанижана. Скопје: Детска радост, 1985, стр. 59.
  2. Живко Николовски, Низа ситно нанижана. Скопје: Детска радост, 1985, стр. 59.
  3. Славка Манева, Волшебниот лифт. Скопје: Детска радост, 1985, стр. 71.
  4. Генади Болиновски, Игра на прозорец, Скопје: Култура, Наша книга, Мисла, Македонска книга, Детска радост, 1990, стр. 80.