Славка Манева

Славка Манева (Скопје, 2 февруари 1934 - Скопје, 8 јануари 2010[1]) беше македонска писателка.[2]

БиографијаУреди

Родена во Скопје на 2 февруари 1934. Завришила студии по книжевност на скопскиот Филосовски факултет. Работела како професор по македонски јазик и литература во гимназиите „Цветан Димов“ и „Јосип Броз Тито“ во Скопје. Пишува поезија и проза за деца подолг период. Досега се објавени книгите: *„Свирипиле“,

 • „Џиџа“,
 • „Камчето на сакањето“,
 • „Волшебниот лифт“,
 • „Готварски сказни“,
 • „Виножитото што пее“,
 • „Од дедо Марковото торбуле“,
 • „Приказни без крај“,
 • „Куќата на божилакот“.

Во библиотеката „Јунаци и јунаштва“ печатени се книгите „Кирил Пејчиновиќ“ и „Климент Охридски“. Има подготвено и преведено антологија на детскиот расказ „Децата на светот“. Преведувана е на српски, турски, албански, руски, бугарски, полски, ерменски, грузиски и литвански јазик. Застапена е во повеке антологиски избори кај нас. За книгата сказни „Ѕвездени перничиња“ добитник е на награда „Ванчо Николески“ за 1996 година, што ја доделува друштвото на писатели во Македонија. Починала во Скопје на 8 јануари 2010 година[1].

ТворештвоУреди

 • Свирипиле
 • Џиџ
 • Камчето на сакањето
 • Волшебниот лифт
 • Готварски сказни
 • Виножитото што пее
 • Од дедо Марковото торбуле
 • Приказни без крај
 • Куќата на божилакот

НаводиУреди

 1. 1,0 1,1 "Последен збор Славка Манева". Утрински Весник. 9 јануари 2010. Посетено на 2010-01-10.
 2. Македонски писатели/Macedonian writers, Друштво на писатели на Македонија, 2004, стр. 149.