„Орхан“ — раскази за деца на македонскиот писател Неџати Зекерија, првобитно објавена во 1973 година.

Орхан (книга)

Содржина уреди

Збирката „Орхан“ (изданието од 2004 година) содржи 33 раскази, поделени во четири циклуси:[1]

 • Децата од нашата улица
 • Кој е смел?
 • Сказна за елката, и тажна и радосна
 • Како Орхан ја зaмислува слободата
 • Зошто запреле автобусите
 • Пајтонџијата и децата
 • Подарок за мајката
 • Стариот поштар
 • Оркестар
 • Орханови се преселија во нова куќа
 • Што е убаво, а што грдо
 • Мали и големи деца
 • Ѕидот како сведок
 • Најскап кој е
 • Деца фалбаџии
 • Птица
 • Роденден
 • Не ја зедов, туку ја изедов
 • Сказна за една слива
 • Сон
 • Тројца другари
 • Топола
 • Децата од новата улица
 • Момчето од циркусот
 • Орхановиот расказ
 • Дали брјката 13 е баксузна
 • Што се случи со птицата по земјотресот
 • Севима
 • Кој ја зел книгата
 • Завист
 • Старо купувам, ново продавам
 • Дрво
 • Зошто Орхан не ја нацрта птицата
 • Рацете на мајка ми се најтопли
 • Новогодишниот сон на Орхан
 • Мамо, врати се дома
 • Цвеќе

Изданија уреди

Збирката „Орхан“ иам доживеано повеќе изданија:

 • Издание на „Детска радост“ од 2004 година: Книгата е објавена во рамките на библиотеката „Лектирни изданија“. Таа е со димензии од 20 сантиметри, отпечатена е во мек повез, во печатницата „Коста Абраш“ во Охрид, и има 96 страници; автор на илустрациите е Диме Илиев-Димано; дизајнот и графичкото уредување се дело на Жарко Туниќ; лектурата и коректурата ги направил Дениз Тесторидес; таа е каталогизирана во НУБ „Св. Климент Охридски“, Скопје и ја носи меѓународната ознака ISBN 9989-30-633-8.[2]

Наводи уреди

 1. Неџати Зекирија, Орхан. Просветно дело, Редакција „Детска радост“, Скопје, 2004.
 2. Неџати Зекирија, Орхан. Просветно дело, Редакција „Детска радост“, Скопје, 2004.