Приказни по телефон

збирка приказни од италијанскиот писател Џани Родари

„Приказни по телефон“ — книга за деца на италијанскиот писател Џани Родари.

Приказни по телефон корица на книгата

Содржина уреди

Книгата содржи 34 раскази:[1]

 • „Си бил едно време еден“
 • „Злосреќниот ловец“
 • „Дворецот од сладолед“
 • „Прошетката на еден расеанко“
 • „Дворец за кршење“
 • „Земја без острици“
 • „Земјата со претставката не
 • „Дожд од бонбони“
 • „Вртелешката на Чезантико“
 • „На плажата во Остија“
 • „Историја на царството Лапачија“
 • „Алиса паѓа во морето“
 • „Војна на камбаните“
 • „Аполонија Мармаладова“
 • „Старата тетка Ада“
 • „Сонцето и облакот“
 • „Добриот Џилберто“
 • „Зборот плаче
 • „Лакомата треска“
 • „Во недела наутро“
 • „Заспивање, разбудување“
 • „Кристалниот Џакомо“
 • „Тролејбусот број 75“
 • „Кучешкото село“
 • „Бегството на Пулчинела“
 • „Ѕидарот од Валентина“
 • „Војничкото ќебе“
 • „Бунарот на Кашина Пјана“
 • „Куќи и дворци“
 • „Учителот Гароне“
 • „Планетата на вистината“
 • „Подвижниот тротоар“
 • „Вселенска кујна“
 • „Поучни бонбони“

Изданија на македонски јазик уреди

Книгата „Приказни по телефон“ доживеала повеќе изданија на македонски јазик:

Наводи уреди

 1. Џани Родари, Приказни по телефон. Култура, Македонска книга, Мисла, Наша книга и Детска радост, Скопје, 1993.
 2. Џани Родари, Приказни по телефон. Култура, Македонска книга, Мисла, Наша книга и Детска радост, Скопје, 1993.