Грбови во Европа

список на статии на Викимедија
Европа.

Ова е галерија на грбови во Европа. Галеријата опфаќа независни држави, зависни самоуправувачки територии и самопрогласени непризнати држави.

Независни државиУреди

држава грб гесло статија
Австрија нема Грб на Австрија
Албанија нема Грб на Албанија
Андора „Обединетата доблест е посилна“
„Virtus unita fortior“
Грб на Андора
Азербејџан нема Грб на Азербејџан
Белгија „Единството ја прави силата“
„L'union fait la force“
Грб на Белгија
Белорусија нема[1] Грб на Белорусија
Босна и Херцеговина нема Грб на Босна и Херцеговина
Бугарија „Единството ја прави силата“
„Съединението прави силата“
Грб на Бугарија
Ватикан нема Грб на Ватикан
Германија нема Грб на Германија
Грузија „Силата е во единството“
„ძალა ერთობაშია“
Грб на Грузија
Грција нема Грб на Грција
Данска нема[2] Грб на Данска
Естонија нема Грб на Естонија
Ерменија нема Грб на Ерменија
Ирска нема Грб на Ирска
Исланд нема Грб на Исланд
Италија нема[3] Грб на Италија
Кипар   нема[4] Грб на Кипар
Латвија нема Грб на Латвија
Литванија нема Грб на Литванија
Лихтенштајн нема Грб на Лихтенштајн
Луксембург нема Грб на Луксембург
Македонија Слобода или смрт за Македонија Грб на Македонија
Малта нема[5] Грб на Малта
Молдавија нема Грб на Молдавија
Монако „Со Божја помош“
„Deo Juvante“
Грб на Монако
Норвешка нема Грб на Норвешка
Обединето Кралство „Господ и моето право“
„Dieu et mon droit“
„Да се засрами тој што мисли лошо за тоа“
„Honi soit qui mal y pense“
Грб на Обединетото Кралство
Полска нема Грб на Полска
Португалија нема Грб на Португалија
Романија нема Грб на Романија
Русија нема Грб на Русија
Сан Марино   „Слобода“
„Libertas“
Грб на Сан Марино
Србија нема Грб на Србија
Словачка нема Грб на Словачка
Словенија нема Грб на Словенија
Турција нема[6] Грб на Турција
Украина нема Грб на Украина
Унгарија нема Грб на Унгарија
Финска нема Грб на Финска
Франција нема Грб на Франција
Холандија „Ќе опстојам“
„Je Maintiendrai“
Грб на Холандија
Хрватска нема Грб на Хрватска
Црна Гора нема Грб на Црна Гора
Чешка нема Грб на Чешка
Швајцарија нема Грб на Швајцарија
Шведска нема Грб на Шведска
Шпанија „Напред понатака“
„Plus Ultra“
Грб на Шпанија

Зависни територииУреди

територија грб дел од статија
Азорски Острови   Португалија Грб на Азорските Острови
Акротири и Декелија нема Обединето Кралство
Оланд   Финска Грб на Оланд
Гернзи   Обединето Кралство Грб на Гернзи
Гибралтар   Обединето Кралство Грб на Гибралтар
Мадеира   Португалија Грб на Мадеира
Ман   Обединето Кралство Грб на Ман
Фарски Острови   Данска Грб на Фарските Острови
Џерси   Обединето Кралство Грб на Џерси

Непризнати државиУреди

земја грб гесло статија
Абхазија нема Грб на Абхазија
Јужна Осетија нема[7] Грб на Јужна Осетија
Турска Република Северен Кипар нема Грб на Турската Република Северен Кипар
Косово нема Грб на Косово
Нагорно Карабах нема[8] Грб на Нагорно-Карабах
Приднестровие нема[9] Грб на Приднестровие

БелешкиУреди

  1. На грбот е испишано името на државата, односно на белоруски Рэспубліка Беларусь
  2. Секој дански крал избира свое гесло.
  3. На грбот е испишано името на државата, односно на италијански Repubblica Italiana
  4. На грбот е испишана годината 1960.
  5. На грбот е испишано името на државата, односно на малтешки Repubblika ta' Malta
  6. На грбот е испишано името на државата на турски.
  7. На грбот е испишано името на државата, односно Республика Южная Осетия.
  8. На грбот е испишано името на државата, односно Լեռնային Ղարաբաղի Հանրապետություն, Արցախ
  9. На грбот е испишано името на државата, односно Република Молдовеняскэ Нистрянэ и Приднестровская Молдавская Республика

ПоврзаноУреди