Грб на Унгарија

државен симбол на Унгарија

Грбот на Унгарија е официјалниот грб во државата кој е усвоен на 3 јули 1990 година. Грбот се користел и порано, во повеќе верзии, со или без кралската круна или во склоп на некој друг поголем грб. Грбот се состои од штит над кој се наоѓа светата круна од Унгарија. Штитот е поделен на два дела, каде левата страна има арпадски ленти (сивите ги претставуваат реките Дунав, Драва, Сава и Тиса). Десната страна има сребрен двоен крст поставен на планина со три врва и круна.

Грб на Унгарија
Подробно
ГрбоносецУнгарија
Усвоен3 јули 1990
Држачинема
Други елементиСвета круна од Унгарија
Првиот двоен печат (1235-1241) на кралот Бела IV (1235-1270)

Надворешни врски уреди

Поврзано уреди