Грб на Гибралтар

Грбот на Гибралтар е официјалниот грб на оваа територија на Обединетото Кралство усвоен на 10 јули 1502 година за време на шпанското владеење на градот.

Грб на Гибралтар
Coat of arms of Gibraltar1.svg
Подробно
Мотолатински: Montis Insignia Calpe
Од планината наречена Калпе

Грбот се состои од штит кој има златни граници и во средината се наоѓа уште еден штит на кој има приказ на замок со три кули и златен клуч. Под штитот се наоѓа геслото на Гибралтар на латински: Montis Insignia Calpe или на македонски „Од планината наречена Калпе“. Клучот означува дека Гибралтар е клучот на Шпанија и Средоземното Море, додека замокот потекнува од симболот на Кралството Кастиља.

ПоврзаноУреди