Грбот на Словенија е официјалниот грб во државата кој е составен од штит на кој е прикажана планината Триглав. Под Триглав се наоѓаат две линии кои ги претставуваат реките и морето и над Триглав има три шестокраки златни ѕвезди кои формираат триаголник. Ѕвездите се од грбот на окрузите на Цеље.[1].

Грб на Словенија
Подробно
ГрбоносецСловенија
Усвоен12 април 1848
3 јули, 1946
1991

Наводи

уреди
  1. http://www.uvi.si/eng/slovenia/insignia/coat-of-arms/ Архивирано на 22 февруари 2007 г. The Government's site about the coat of arms

Поврзано

уреди