Грб на Монако

Кнежевскиот грб на Неговата Светлост Кнезот Алберт II е неговиот властодржен грб како владетел на Монако.

Грб на Монако
Coat of arms of Monaco.svg
Подробно
Штитвретенест (лозанж) сребрени и црвени
ДржачиДвајца калуѓери
Мотолатински: Deo Juvante
ОрдениРед на Свети Карл

ОсобеностиУреди

Внатрешен делУреди

Средиштето на штитот се блазонира (т.е. со технички хералдички опис) како: „вретенест (лозанж) сребрени и црвени“.

Надворешен делУреди

Калуѓерите кои играат улога на штитодржачи во грбот алудираат на освојвуањето на Монако во 1297 г., кога Франсоа Грималди влегол во градот со војници преоблечени како калуѓери, со мечови скриени под мантиите.

Околувратникот кој го окружува штитот го претставува Редот на Свети Карл.

МотоУреди

На грбот стои мотото на семејството Грималди, кое на латински гласи: Deo Juvante „Со Божја помош“.

НаводиУреди

  • Velde, François. „Monaco“. Heraldica. Посетено на 25 март 2005.

ПоврзаноУреди